Eplehorn bakt med kesam. Foto: TV 2
Eplehorn bakt med kesam. Foto: TV 2

Saftige eplehorn

Kesam gir saftig bakst med mindre fett

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Dette trenger du:

50 g gjær
5 dl lett/ skummet melk, fingervarm
3 dl Kesam til baking
1 ½ dl sukker
1/2 ts salt
1 ts finrevet sitronskall evt. kardemomme
ca 16 dl hvetemel
50 g mykt smør

Fyll:
ca 2 dl lettkokte epler i biter eller eplemos
saft av ½ sitron (kan sløyfes)
1-2 ts honning
kanel

Slik gjør du:

Fersk gjær løseres opp i fingervarm melk.
Tørrgjær blandes i hvetemelet.
Ha fingervarm melk, kesam, sukker, salt, sitronskall eller kardemomme og mesteparten av melet i en bakebolle.
Tilsett mykt smør og elt til deigen blir smidig og slipper bakebollen.
Dekk til bakebollen og la deigen heve i 30 -40 min.
Mens deigen hever, del epler i biter og kok til de er myke (massen bør ikke være fast).
Smak til med sitron, eller kanel og honning.
Avkjøl til romtemperatur.
Ta deigen ut på melet bakebord.
Del i 3-4 emner.
Kjevle hvert emne ut til en rund ”leiv”.
Skjær ut 6 spisser/trekanter og legg en liten skje eplemos på den bredeste enden.
Rull sammen fra den brede enden mot spissen.
Legg hornene på bakepapirkledt stekebrett, dekk til og etterhev i ca 45 min.
Pensle med egg og stek i 10–15 min i varm stekeovn 230oC på midterste rille.
Avkjøl på rist.