MAGER: Skuespiller Jake Gyllenhaal er på «Toronto International Film Festival» hvor hans siste fil «Nightcrawler» hadde premiere lørdag. Footo: Evan Agostini/AP.
MAGER: Skuespiller Jake Gyllenhaal er på «Toronto International Film Festival» hvor hans siste fil «Nightcrawler» hadde premiere lørdag. Footo: Evan Agostini/AP.

Jake Gyllenhaal raste ned i vekt– mistet 30 kilo

Den kjente Hollywood-skuespilleren gikk ned 30 kilo for sin siste film «Nightcrawler». Han er langt fra alene om å ofre kilo for filmroller.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nok en Hollywood-skuespiller føyer seg inn i rekken av skuespillere som gjennomgår ekstremt vekttap for å passe inn i en filmrolle. 

Denne gangen er det Jake Gyllenhaal (33) som går ned hele 30 kilo for rollen sin i den nye trilleren «Nightcrawler» som ble vist for første gang på Toronto filmfestival lørdag.

Gyllenhaal er kjent fra filmer som «Donnie Darko», «Zodiac» og «Brokeback Mountain».

Moren til Gyllenhaal skal ha blitt bekymret da hun så hvor tynn sønnen hadde blitt, sier skuespilleren selv til E! News i Toronto i går.

– Hun sa jeg måtte være forsiktig, men hun vet samtidig hvor seriøs jeg tar rollene mine, så hun respekterer det, uttalte Gyllenhaal.

30 kilo på fire uker

To andre skuespillere som gikk ned voldsomt i vekt for sine roller som AIDS-syke i filmen «Dallas Buyers Club», var Matthew McConaughey og Jared Leto.

McConaughey som i utgangspunktet var slank og godt trent klarte å slanke seg 21 kilo. På slutten av filminnspillingen var han så utmattet av sult at han fysisk måtte støttes rundt på filmsettet for å ikke falle sammen.

Leto gikk ned hele 30 kilo på bare fire uker for sin rolle i samme film.

– Det var tøft! Jeg sluttet rett og slett å spise, for å fortelle sannheten. Det er en underlig opplevelse fordi det forandrer måten du går på, hvordan du puster, hvordan du snakker og hvordan andre behandler deg, fortalte Leto. 

Vekttap = Oscar?

Flere skuespillere som har gått drastisk ned - men også oppi vekt, har blitt belønnet med en Oscar.

Både McConaughey og Leto vant i år begge to en Oscar-statuett hver for skuespillerprestasjonene sine som AIDS-syke. Christian Bale sultet seg også for rollen i «The Fighter» og gikk hjem med en Oscar-statuett. Det samme gjorde Tom Hanks for rollen sin i «Philadelphia», hvor også han spilte AIDS-syk.

Om Gyllenhaal vinner en Oscar for alle kiloene han mistet, vil vise seg under neste års Oscar-utdeling.

Skuespiller eller stuntmann?

BBC skrev i januar en lengre artikkel om fenomenet, hvor de stilte spørsmålstegn ved om det ekstreme vekttapet faktisk er nødvendig for å forbedre skuespillerprestasjonene, og hintet frampå om at skuespilleryrket begynte å likne mer på et stuntyrke. 

Det kanskje mest ekstreme tilfelle av vektforandring i en film står Robert DeNiro for. I «Raging Bull» fra 1980 måtte han først gjennomgå knallhard fysisk trening for å spille bokseren Jake LaMotta på høyden av sin karrière, før han måtte spille den samme mannen i totalt fysisk forfall.

Han måtte derfor øke vekten med 40 kilo på kortest mulig tid for å spille inn slutten på filmen. Alt dette for bare én eneste siste scene.