MANGLER PROFILER:  Norges landslagstropp inneholder null Premier League-proffer. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
MANGLER PROFILER:  Norges landslagstropp inneholder null Premier League-proffer. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix

Da Norge spilte EM i 2000, var det ni Premier League-proffer i troppen

Nå har vi ingen..

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se alt av engelsk fotball
direkte — Klikk her

ULLEVAAL (TV 2) Da Norge spilte EM i 2000, reiste laget til mesterskapet med hele ni Premier League-proffer.

Blant annet spilte Henning Berg og Ole Gunnar Solskjær begge i Manchester United mens Tore André Flo og Steffen Iversen banket inn mål i henholdsvis Chelsea og Tottenham.

Når det norske landslaget nå starter jakten på et nytt europamesterskap, er det uten så mye som en eneste representant fra det øverste nivået i England.

- Tidene har endret seg
Landslagssjefen fra mesterskapet i 2000, og i dag Toppfotballsjef, Nils Johan Semb, påpeker likevel at tidene har endret seg mye siden den gang.

- Det var en litt annen tid. Premier League-klubber så mye til Skandinavia, og Norge hadde en stor andel av spillere gjennom at Rosenborg og landslaget hadde suksess. I dag er det blitt en arena hvor de henter spillere fra større deler av verden. Så kokurransen om å komme til Premier League er blitt mye større, sier han.

PL-PROFF: Davræende Tottenham-spiller Steffen Iversen ble matchvinner mot Spania i EM i 2000. Foto: Tor Richardsen / SCANPIX
PL-PROFF: Davræende Tottenham-spiller Steffen Iversen ble matchvinner mot Spania i EM i 2000. Foto: Tor Richardsen / SCANPIX

Men han innrømmer at mangelen av norske Premier Legaue-proffer nok også gjenspeiler situasjonen i norsk fotball.

- Ja, det gjør nok det. Vi har ikke vært i et mesterskap siden 2000. Vi har vært nære, men har ikke klart å ta det siste steget. Vi har også falt på klubbrankingen. Men det vi må huske er at det var Rosenborg som gjorde at vi fikk den gode rankingen på den tiden. Det var ikke Tippeligaen som var så god, sier han.

Semb er helt klar på Norge må ha flere spillere ut om de skal hevde mot de beste nasjonene.

- Det er helt avgjørende. Et norsk landslag bør ha rundt 20 spillere som er ute og spiller fast i en bra liga, sier han.

- Mulig kvaliken kommer for tidlig
Per Ciljan Skjelbred, Håvard Nordtveit, Tarik Elyounoussi og Rune Almenning Jarstein spiller alle på høyeste nivå i Tyskland, men ellers er det ingen av spillerne i dagens tropp som spiller i en av de store ligaene i Europa.

Skjelbred, som ble utnevnt som Norges nye kaptein i forkant av England-kampen, innrømmer at situasjonen ikke er gunstig, men ser likevel lyst på fremtiden.

- Det er klart det har noe å si. Jeg skulle ønske at alle var ute på høyest mulig nivå. Men vi har det vi har, og det er bra nivå på de spillerne som er her nå. Men vi er der vi er, og det er det vi må jobbe ut fra, sier han.

- Er det mulig at denne kvaliken kommer for tidlig?

- Det er mulig at det er tilfelle. Det ser vi fort etter noen kamper. Men det er viktig for oss at vi utvikler oss og blir et bedre lag. De som kommer bak oss kan også være med på denne utviklingen, og om et par år kan vi kanskje bli en veldig bra fotballnasjon, sier han.

Artikkelen fortsetter under bildet

KAPTEIN: Per Ciljan Skjelbred er en av utenlandsproffene som må gå foran for Norge. Her før avspark mot England. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
KAPTEIN: Per Ciljan Skjelbred er en av utenlandsproffene som må gå foran for Norge. Her før avspark mot England. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Trenger flere PL-profiler
Håvard Nordtveit er også i ferd med å bli en av de mest etablerte spillerne på landslaget.

24-åringen har gjort sakene sine bra for Borussia Mönchengladbach i Bundesliga og ser nå ut til å danne Norges nye stopperpar sammen med Vegard Forren.

Han mener også at nivået er høyt på landslagsspillerne, men innrømmer samtidig at det er for få som spiller på høyeste nivå i Europa.

FIKK PRØVE SEG: Mats Møller Dæhli fikk en halv sesong i Premier League.
FIKK PRØVE SEG: Mats Møller Dæhli fikk en halv sesong i Premier League.

- Det er klart at vi skulle ønske å ha noen som spiller i Premier League. Det er først og fremst en veldig god liga. Men nå er vi jo også en del som spiller i Tyskland. Så forhåpentligvis kan vi ta med noen kvaliteter inn i laget, sier han. 

Dæhli: - Vil opp igjen
En som fikk prøve seg og viste at han taklet nivået i Premier League forrige sesong var Mats Møller Dæhli. Han er klar på at det er nivået han ønsker å spille på.

- Jeg fikk sjansen der i vår og føler at det gikk veldig bra. Dessverre rykket vi ned, og det eneste fokuset mitt er derfor at vi skal komme oss opp igjen. Men man vil jo selvfølgelig alltid ha spillere på det høyeste nivået, det sier seg selv, sier han.

 Til tross for mangel på Premier League-proffer og en uerfaren spillergruppe, mener likevel Per-Mathias Høgmo at Norge er på rett vei.

– Vi har opplevd en utskiftning som har vært helt nødvendig. Vi har mange spillere her nå som kan spille for landslaget i over ti år fremover. Vi får muligheten til å utvikle et ferdighetsregister som gjør at vi kan satse på spennende strategier i fremtiden, sier han.