MENISK: Flere tusen nordmenn opereres årlig i menisken ved norske sykehus. Unødvendig, mener eksperter. (Foto: TV 2)
MENISK: Flere tusen nordmenn opereres årlig i menisken ved norske sykehus. Unødvendig, mener eksperter. (Foto: TV 2)

Eksperter slår alarm: Kneskandale ved norske sykehus

Hvert år blir flere tusen friske pasienter lagt i narkose og operert på norske sykehus.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mange av disse pasientene får i tillegg større plager etter operasjonen, enn de hadde i utgangspunktet.

Unødvendige operasjoner

Tall TV 2 har fått fra Norsk Pasientregister viser at det ble utført hele 15702 meniskoperasjoner på offentlige sykehus i fjor. I tillegg kommer 2145 operasjoner gjort ved private klinikker.

Og skal vi tro på de fremste ekspertene i landet, er de fleste av disse operasjonene unødvendige.

– Hvis de blir operert, er det veldig få som blir bra av dette her, sier professor ved Universitetet i Oslo, Lars Engebretsen til TV 2.

Operasjonsinngrepet han snakker om er på menisken. Men som resten av kroppen, blir også menisken slitt med alderen. Og en slitt og frynsete menisk blir ikke nødvendigvis noe bedre av å bli operert.

FORKLARER: Professor ved universitetet i Oslo, Lars Engebretsen. (Foto: TV 2).
FORKLARER: Professor ved universitetet i Oslo, Lars Engebretsen. (Foto: TV 2).

– Det har ikke noe effekt i det hele tatt. Det viser seg at på den type knær så er det mye bedre å trene, slår professoren fast.

For etter en operasjon risikerer faktisk pasientene at de kan bli verre.

Avviser pasienter

Ved Lovisenberg Diakonale sykehus avviser de nesten alle pasienter som kommer i den tro at de trenger en meniskoperasjon.

– Menisken er en støtdemper, og fjerner man menisken, blir støtdempingen mindre. Det går utover brusken, og da kommer gjerne slitasjen raskere og det kan gjøre mer vondt, forklarer ortoped og avdelingsoverlege Øystein Høvik.

– De fleste som kommer hit henvist med meniskskader går ut igjen uten avtale om operasjon, men med avtale om å gå til fysioterapi og trene, forteller han.

Vurderer hvert tilfelle

Hvert år deles det også ut en kvote kneoperasjoner til de private sykehusene, som tjener gode penger på våre dårlige knær.

TV 2 tar kontakt med Aleris som utfører halvparten av alle kneoperasjoner som blir gjort på private klinikker i Norge. Ortoped Kristian Bjørgul sier klinikken aldri ville gitt pasient en behandling pasienten ikke har noen nytte av, men at de følger nøye med på forskningen innen dette området.

– Vi har alltid visst at ikke alle pasientene skal opereres innen dette feltet, da smerten kan komme fra andre steder i kneet også. Men vi synes det er riktig å gi alle pasientene en individuell vurdering og snakke med pasienten ordentlig for å høre hvilke plager de har, se på MR bildene og se hvordan meniskskaden ser ut. Så gir vi et råd om vi synes det er riktig med operasjon eller om det er riktig å la være å operere, sier Bjørgul.

– Ville det vært et stort økonomisk tap for dere om dere ikke lengre kunne operere denne typen menisk skader?

– Nei, det vet jeg ikke noe om, jeg er ikke involvert i økonomien på sykehuset, sier ortopeden.

Setter fokus på effekten

Det er Helse Sør-Øst som gir oppdraget og setter helsetjenester ut på anbud i det private markedet. Og de er kjent med at ikke all kirurgi som foregår er like nyttig for pasientene.

– Vi har satt fokus på det gjennom de møtene vi har med fagfolk for å se om det er andre måter vi hjelpe de pasientene på, for eksempel med opptrening som alternativ til operasjon, sier Alice Beathe Andersgaard, fagdirektør i Helse Sør-Øst.

Lars Engebretsen mener det er på høy tid at fagmiljøet tar forskningen innover seg og tilbyr andre løsninger enn operasjon til pasienter som kommer med knesmerter.

– For meg er det helt vanvittig at vi fortsetter å operere på disse her som jeg tror alle er enige om nå blant kirurger og andre at vi ikke burde gjøre, likevel så gjør vi det, sier han.