Slik oppsto motenettverket som ble felt i PFU 

Norges moteelite består av en knippe mektige og innflytelsesrike kvinner.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I juni sluttet Vanessa Rudjord som redaktør for motemagasinet Costume. Gjennom sine ni år i redaktørstolen har hun blitt en av de viktigste personene i Norges sammenfettlede moteimperium.

PFU felte nylig Rudfjord for brudd på god presseskikk. Hele tre ganger ble Rudjord felt.

I bladet publiserte hun 18 sider til bikinikolleksjonen til sin nære venninne Jenny Skalvlan, ni sider til venninnen Pia Tjeltas egenproduserte klær og så en større reportasje om sin egen bolig samtidig som boligen ble lagt ut for salg.

En liten, men mektig gruppe

Dette har ført til en stor, offentlig debatt om tette relasjoner og blanding av roller i Mote-Norge. Dette er en lite, men mektig gruppe av velstående kvinner som bakker hverandre opp og fremmer hverandres produkter og merkevarer. 

På 90-tallet jobbet Vanessa Rudjord sammen med blant andre Synnøve Skarbø i motemagasinet Elle, hvor Signy Fardal også da var redaktør. 

Bloggere og skuespillere

Rudfjord ble tidlig kjent med skuespiller og - senere designer - Pia Tjelta. De to Stavanger-damene ble nære venninner og delte leilighet da de var i 20-årene. Gjennom sin gode venninne, og som redaktør for Costume, har Rudfjord blitt kjent med en rekke profilerte damer innen kjendis - og skuespillerverdenen. 

Herfra er veien kort til flere store skikkelser i mote-Norge, nemlig kvinner i blogg - og designverdenen. Disse er igjen nært knyttet til flere av landets største moteredaktører. 

Kronprinsessen med på laget

Siste mektige kvinne som har sluttet seg til denne moteeliten, er kronprinsesse Mette-Marit. Hun har flere ganger posert i kjoler designet av Pia Tjelta. Forrige uke opprettet kronprinsessen en Instagram-profil, hvor hun «tagget» designervennen Jenny Skavlan på sitt første innlegg, og hvor hun i tillegg følger motedronninger som Vanessa Rudjord og Hanneli Mustaparta

Skavlan redesignet nylig to av kronprinsessens kjoler i anledning Fretexs-arrangementet «Gjenbruksdagene».