«Gjenbruksprinsessen» kastet glans på Fretex

Fredag og lørdag arrangerer Fretex i samarbeid med kronprinsesse Mette-Marit arrangement med fokus på gjenbruk av klær.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det var stort oppmøte på Stortorvet i Fredrikstad da Gjenbruksdagene startet opp på fredag ettermiddag. Fretex har fått med seg H.K.H Kronprinsesse Mette-Marit (41) på samarbeidet hvor de setter fokus på gjenbruk av klær.

Kronprinsessen er glad for å bidra på sin måte.

– Gjenbruksdagene er en flott måte å vise at det ikke er så mye som skal til. Men det er lett å bidra med små enkle grep i hverdagen, sier Kronprinsessen som har gitt bort både klær, vesker og sko som nå skal aksjoneres bort iløpet av fredag og lørdag.

Flere kg klær i søpla

Ifølge Fretex kaster vi Nordmenn åtte kilo klær hver i året. Økt gjenbruk og materialgjenvinning av tekstiler gir, ifølge Fretex, positive miljøeffekter, fordi det reduserer etterspørselen etter nye tekstiler.

– Gjenbruk er viktig, fordi det kastes altfor mye tekstil i verden i dag. Det at folk samler inn klærne sine og gir de til Fretex er viktig. Så får de enten nye hjem eller blir solgt til andre steder. Eller så blir de også brukt til isolasjon av hus, sier kronprinsessen. 

Gjenbruksprinsessen

Programleder og designer Jenny Skavlan (26) har redesignet to av Prada-kjolene til kronprinsesse Mette-Marit.

– Nå har jeg sittet og sydd og sydd på disse to kjolene, så det er nesten litt trist å gi dem fra meg. Men nå er det noen andre som skal eie dem. Jeg er veldig spent på hvem det blir, sier Skavlan til TV 2.

– Jenny kan jo sy i motsetning til meg. Kjolene ble veldig flotte. Jeg bruker kjolene mine om igjen og om igjen, smiler kronprinsessen. 

#engangtil

Kronprinsessen har vært med på å promotere plaggene på sin nye Instagramprofil med hashtagget #engangtil.  På bare en uke fikk hun over 40 000 følgere.

– Det var jo en veldig fin måte å starte denne hashtagen #engangtil på. Og den jakka som jeg hadde på på bildet, er jeg så utrolig glad i! Det var to eldre damer på Røde Kors på Hamar som strikket den til meg, sier kronprinsessen til TV 2.

– Det er fantastisk kult at Mette-Marit bruker sine første poster på Instagram til å promotere denne dagen. Jeg skvatt jo litt da jeg var nevt i den første Instagram-posten hennes. Veldig stads og morsomt, sier Skavlan til TV 2.

Brukt favoritt fra bryllupsreisen

For anledningen har Kronprinsessen passende nok på seg en Fretex-kjole.

– Det er faktisk første gang jeg svare på det spørsmålet, ler hun. – Og i morgen skal jeg faktisk ha på meg en gammel og brukt favoritt som jeg kjøpte på bryllupsreisen min, så det kan dere glede dere til, sier Mette-Marit til et stor pressekorps.

Les mer om Mette-Marits kjolegjenbruk på KONGEBLOGGEN.