Du får ikke bot før du bruker mobilen

Å holde i den mens du kjører er fullt tillatt.

Å snakke i håndholdt mobiltelefon eller sende SMS mens du kjører er ikke tillatt. Men å bare holde i telefonen er det ingen forbud mot. Foto: Scanpix.
Å snakke i håndholdt mobiltelefon eller sende SMS mens du kjører er ikke tillatt. Men å bare holde i telefonen er det ingen forbud mot. Foto: Scanpix.

Benny Christensen er Brooms bilekspert.

I "Spør Benny"-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Hei Benny. Her forleden kjørte jeg forbi en kontroll der politiet sto med kikkert og tydeligvis sjekket for mobilbruk, det var flere som ble stoppet. Etterpå har vi diskutert litt på jobben hvor strengt dette egentlig er.

En kollega av meg mener man får bot bare ved å holde i mobiltelefonen når man kjører, men jeg mener det er bruk som er greia her. At man må ringe med den eller sende meldinger for at det skal være forbudt. Hvem har rett? Hilsen Henning.

Benny svarer:

Hei Henning. Det virker som det er stadig mer fokus på dette med mobilbruk i bil, så ble da også reglene for dette strammet inn for ikke så lenge siden.

Selve forbudet mot å snakke i håndholdt telefon når man kjører, har vært der lenge. Men da denne regelen ble laget, var det nok ingen som tenkte at SMS-skriving og surfing på nettet via mobilen skulle bli noe tema. Derfor var det faktisk et smutthull her, noe som harmonerte dårlig med forbudet mot å snakke.

Men nå er dette også blitt forbudt.

Slik bruk er heller ikke tillatt om mobilen sitter fast i en holder. Du kan starte opp og avslutte en samtale dersom mobiltelefonen befinner seg i en holder, eller kan styres via håndfrie løsninger som en knapp på rattet eller lignende. Ut over det er ikke det lov å bruke mobiltelefon når du kjører.

Mobilen kan ta over bilen din

Være aktpågivende

Nøkkelordet her er ”bruke”. Det er ikke forbud mot å holde telefonen i hånden eller opp mot øret mens du kjører – så lenge den ikke er koblet opp.

Da er den å betrakte som en hvilken som helst annen gjenstand. Men med en gang du selv ringer ut eller mottar en samtale – da trår forbudet inn.

Dette gir helt sikkert politiet noen utfordringer, men samtidig er det jo en enkel sak å sjekke loggen. Derfor legger nok de aller fleste syndere seg flate når de blir tatt på ”fersken” i en kontroll.

I tvilstilfeller vet jeg også at veitrafikklovens paragraf 3 blir brukt. Her heter det blant annet at "enhver skal ferdes hensynsfullt og være aktpågivende og varsom så det ikke kan oppstå fare eller voldes skade og slik at annen trafikk ikke unødig blir hindret eller forstyrret".

Håper dette oppklarer.

Her blir bussjåføren tatt på fersken

Stort arkiv

Alle spørsmål Benny svarer på, legger seg automatisk inn under de ulike bilmerkene her på broom.no.

Du kan også lese alle svarene i Spør Benny-seksjonen

Verditap: Derfor stuper noen biler i pris