Salen bryter ut i latter når Jan Åge Fjørtoft svarer på matspørsmål

Traff ikke helt riktig da han skulle finne synonym for «hvitløksbåt».

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fotballekspert og tidligere spiller Jan Åge Fjørtoft (47) er en av fire kjendiser som søndag kveld prøver å samle penger til veldedige formål i premieren på quizprogrammet «Jaget». 

På et tidspunkt i programmet får TV-seerne se at den selverklærte quizentusiasten sliter voldsomt når programleder Sturla Berg-Johansen (47) stiller følgende spørsmål: 

– Hvilket ord på fire bokstaver benyttes ofte om en hvitløksbåt i oppskrifter? 

Alternativene han får er «fedd», «kant» og «rasp». 

Hva svarer Fjørtoft? Trykk på videoen ovenfor for å se svaret!

Komiker i harnisk over hvitløkssvar

I bakgrunnen ser vi at komiker Terje Sporsem (38) nærmest er i harnisk over at Fjørtoft ser ut til å være usikker på svaret. 

– Har du bommet på den, nærmest roper han til sin quizkollega.

– Ja, men jeg lager ikke mat! svarer fotballeksperten. 

– Har du noen gang hørt: «døh, ta og sleng over en hvitløkskant»?! repliserer den fortvilte komikeren.

Gamblet på «hvitløkskant»

Dessverre var det nettopp «kant» som ble fotballspillerens svar. Han forteller til TV 2 at familien hjemme nok var forberedt på at det kunne bli tøft dersom det kom spørsmål om mat.

– Det jo slik at det er noen spørsmål man vet, og noen man ikke vet. Kona mi har alltid sagt at jeg ikke er flink på kjøkkenet, og nå avslørte jeg meg dessverre på nasjonalt fjernsyn. Så hun er i alle fall fornøyd, humrer han.

– Hva tenker du om at hele Norge får se hvitløk-bommerten din søndag kveld?

– Jeg har egentlig en veldig god følelse. Når man ser resten av programmet håper jeg at inntrykket blir veid opp.

Kunne ikke motstå penger til veldedighet

Fjørtoft forteller at han får mange henvendelser om å stille opp i ulike TV-programmer. Det skulle et pengebasert quizprogram til før han sa ja.

– I utgangspunktet sier jeg nei til det meste utover det jeg driver med på TV, som er Champions League. Men det som appellerte til meg her var kombinasjonen av to ting jeg er veldig glad i: Alt som går på veldedighet, det har jeg stor sans for. Og her går pengene til veldedighet. I tillegg er jeg utrolig glad i quiz. Så da var det et tilbud jeg ikke kunne motstå!

47-åringen er faktisk så opptatt av quiz at han gjerne bruker det i profesjonell sammenheng.

– Jeg har en veldig allmen interessere for ting, og det kan like gjerne være politikk som fotball. Jeg har alltid hatt en interesser for mye, og jeg liker alt av quiz. Jeg begynner gjerne en presentasjon, tale eller et foredrag med en liten quiz.

– Hva er dine beste quiz-emner?

– Utenom de selvfølgelige emnene som idrett og fotball, så er jeg ganske god i politikk og historie. Og så får folk se programmet for å finne ut mer!

– Hva tror du at du er dårligst i? 

– Hvitløk. Og så er jeg veldig dårlig på norske realityserier, det fryktet jeg mest. 

Og dersom andre enn Fjørtoft skulle være i samme (hvitløks-)båt når det kommer til spørsmålet, kan vi avsløre: Riktig svar er fedd.

I første episode av «Jaget» er det Jan Åge Fjørtoft, Lisa Tønne, Rein Aleksander og Terje Sporsem som spiller på lag for å samle penger til en felles premiepott. Men pengene er ikke sikret! I veien for dem står nemlig en fremragende quizzer, en jeger, som de må spille mot. Først alene og så sammen som et lag.

For hvert spørsmål deltakerne besvarer riktig stiger summen, og jegeren holdes på avstand. Men svarer jegeren riktig og deltakerne feil, kan jegeren til slutt stikke av med hele gevinsten.

Se premieren av «Jaget» søndag klokken 20.00 på TV 2.