SPISSPROBLEM: Norge sliter med å score mål om dagen.
SPISSPROBLEM: Norge sliter med å score mål om dagen.

– Vi er ikke i nærheten av det vi en gang hadde på topp

TV 2s fotballekspert er bekymret  - men tror Joshua King kan bli Norges nye spissjuvel.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se alt av engelsk fotball
direkte — Klikk her

Norge har lenge vært bortskjemt med spisser av topp europeisk klasse.

Tore André Flo, Ole Gunnar Solskjær og John Carew er bare de siste i rekken av angripere som i sine glansdager skapte frykt hos hvert et lag som stilte opp på motsatt banehalvdel da Norge spilte kamper.

- Vi har et problem
Men etter at Carew forsvant ut av landslaget har Norge opplevd et generasjonsskifte, og spissplassen er en av posisjonene som det er knyttet mest usikkerhet rundt.

Etter at Høgmo tok over for snart ett år siden har landslaget scoret sju ganger på elleve kamper. Det har ført til én seier, fire uavgjort og seks tap.

- Det er ingen tvil om at vi har et problem offensivt. Vi scorer ikke mål. Tarik har scoret litt, men vi har en spiss som ikke scorer og som ikke spiller fast i Championship en gang, sier TV 2s fotballekspert Mini Jakobsen og legger til:

- Vi har faktisk hatt europeiske toppspisser på landslaget de siste 20 årene. Men i dag er vi ikke i nærheten av å ha det vi en gang hadde på topp, sier han.

IMPONERTE: Joshua King spilte en god kamp mot England. Her holder han på å heade Norge i ledelsen. (AP Photo/Kirsty Wigglesworth) / TT / kod 436
IMPONERTE: Joshua King spilte en god kamp mot England. Her holder han på å heade Norge i ledelsen. (AP Photo/Kirsty Wigglesworth) / TT / kod 436

King: – Jeg kan bli den nye toppspissen
Men i oppgjøret mot England på Wembley onsdag viste Joshua King positive takter. På et ellers tannløst norsk lag, var Blackburn-spissen den eneste som klarte å skape hodebry for det engelske forsvaret.

- Joshua var veldig bra i dag. Han viste at han takler å spille på det aller høyeste nivået, skrøt Per-Mathias Høgmo etter kampen.

King selv har også tro på at han kan bli den neste norske spissen som skaper frykt hos motstanderen.

- Helt klart - i fremtiden så tror jeg det. Men for å bli en europeisk toppspiss må jeg legge ned mye arbied, trene hardt, og ha troen på meg selv, sier King til TV 2.

Og King får støtte av Mini som mener 22-åringen er den eneste spissen vi har i dag som kan komme opp på nivået til de gamle landslagsangriperne.

- Han er det nærmeste vi kommer i dag. Jeg ser ingen andre med fart og kraft nok til å holde det nivået.

- Er han fortsatt så ung at han kan utvikle seg til å bli en europeisk toppspiss?

- Ja det kan han. Det er helt klart et potensiale i den gutten, sier Mini som selv scoret 11 ganger i løpet av sine 65 landskamper.

Tarik: – Ikke den typen jeg er
TV 2 snakket også med Tarik Elyounoussi om spissproblemet før oppgjøret mot England. Han er helt klar på at han ikke er den typen spiss som Norge har hatt i typer som John Carew og Tore André Flo.

- Nei. Jeg er ikke den typen. En spiss må være litt større og sterkere enn hva jeg er. Jeg kan ikke spille alene på topp i en en 4-5-1-formasjon foreksempel. Jeg kan spille spiss sammen med noen, men jeg er ikke den perfekte spiss som man foreksempel ser i Radamel Falcao, sier han.

SKAL LØSE SPISSKRISEN: Sigurd Rushfeldt er hentet inn for å løse Per-Mathias Høgmos spissproblem. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
SKAL LØSE SPISSKRISEN: Sigurd Rushfeldt er hentet inn for å løse Per-Mathias Høgmos spissproblem. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

- Et generasjonskfite
Sigurd Rushfeldt ble nylig ansatt som spisstrener for A-landslaget. 41-åringen, som er den mestscorende Tippeliga-spilleren gjennom tidene, er klar på at laget er inne i et generasjonskifte, men at vi fortsatt har typer som kan gå foran på topp.

- Det har vært et lite generasjonsskifte. Det er mange som har kommet inn og som har få landskamper. Men vi har mange spennende spillere, sier han.

- Men har vi typer i troppen som kan gå opp og bli den fryktede spissen?

- Ja det har vi. Men vi har også andre typer spisser. Vi har Joshua King og Håvard Nielsen som er to kraftige spisser. Mens vi har to blad Elyounoussi som igjen er litt andre typer. Så det varierer jo litt ut fra hvordan vi spiller, sier han.

- Så du tror Norge snart vil få en ny spiss som motstanderen frykter?

- Ja, det er jeg helt sikker på, sier han.