Mannen som ble drept skal ha vært en av IS-lederen Abu Bakr al Baghdadis (bildet) nærmeste hjelpere. (AP Photo/Militant video)
Mannen som ble drept skal ha vært en av IS-lederen Abu Bakr al Baghdadis (bildet) nærmeste hjelpere. (AP Photo/Militant video)

En av IS-lederens nærmeste menn skal være drept i irakisk luftangrep 

Abu Hajr al Suri skal være en av Abu Bakr al Baghdadi nærmeste hjelpere. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Suri døde etter et angrep utført av irakiske krigsfly, opplyser den irakiske generalen Babaker Zebari ifølge Sky News.

Angrepene i Nineveh-provinsen mellom byene Mosul og Tal Afar i Irak ble gjennomført etter sikker etterretningsinformasjon, skal vi tro generalen.

Hevder tre IS-topper er drept

Angrepet beskrives som vellykket, og målet ble ødelagt. Opplysningene er ikke bekreftet av uanvhengige kilder, og det vil være vanskelig å verifisere på grunn av den uoversiktlige situasjonen i området.

To andre sentrale medlemmer av IS skal også ha blitt drept i samme angrep.

IS-opprørere drept i Syria

18 utenlandske IS-opprørere er blitt drept i et syrisk luftangrep, ifølge en syrisk aktivistgruppe. Flere ledere for opprørsgruppene skal være blant de drepte.

Angrepet var rettet mot en kommunal bygning i byen Gharbiya, melder The Syrian Observatory for Human Rights. Byen ligger i nærheten av Raqqa, som er blitt IS' viktigste bastion i Syria.

Organisasjonen viser til ikke navngitte kilder som hevder at flere av de drepte var viktige ledere i Den islamske staten (IS).

En av de drepte skal ha vært amerikansk statsborger.

Et syrisk flyangrep i byen Abu Kamal nær grensa mot Irak torsdag skal også ha ført til at flere IS-medlemmer ble drept.

13 personer som ble holdt som fanger av IS, har klart å rømme i kaoset etter angrepene, ifølge Syrian Observatory for Human Rights.

USA ønsker koalisjon mot IS

USA oppfordrer ni andre land til å bli med i en militærkoalisjon for å bekjempe islamistgruppen. Norge er ikke blant de ni landene.

USAs utenriksminister John Kerry holdt et møte med de ni landene under NATO-toppmøtet i Newport i Wales.

På møtet deltok representanter fra Storbritannia, Frankrike, Tyskland, Italia, Danmark, Tyrkia, Polen, Canada og Australia.

Kerry sier det ikke er aktuelt for koalisjonen å gå inn med bakkestyrker, men sier landene i koalisjonen vil bidra for å bekjempe trusselen IS utgjør.

Selv om Norge ikke er blant landene Kerry har spurt, sier KrF-leder Knut Arild Hareide at også Norge må være beredt til å sende militære styrker for å bekjempe IS.

Partiet sa tidligere denne uken at Norge bør bidra i en eventuell militæraksjon mot IS, men UD sa da at det ikke nå er aktuelt å tilby USA og Irak militær bistand i kampen mot opprørsgruppen.