Tyvene rekker å tømme huset to ganger før vekterne er på plass

Da TV 2 testet innbruddsalarmer, tok det i noen tilfeller over en halvtime fra alarmen ble utløst til en vekter kom frem.

Om lag 400.000 husstander har boligalarm i Norge, men hvor trygg er du egentlig på at de som selger deg trygghet kommer raskt når du virkelig trenger det?

TV 2 hjelper deg har testet alarmselskapene Verisure (tidligere Securitas Direct) og Sector Alarm, som er de to største selskapene innen boligalarm i Norge: Til sammen dekker de to hele 90 prosent av markedet.

Hvor lang tid bør det ta?

To av de fire husene i testen hadde alarm fra Verisure og to hadde Sector Alarm. Testen ble utført på to ulike dager og på to ulike tidspunkt, klokken tolv på dagen og klokken tolv på kvelden.

– Jeg synes ikke det skal ta lang tid. Ti minutter, sa Monica Tveite. Hun har alarm fra Sector Alarm og var ett av de to husene som løste ut alarm på dagtid.

Heller ikke naboen i Granstuveien som utløste alarmen på kveldstid trodde det ville ta særlig lang tid.

– Det er ikke noe trafikk på denne tiden av døgnet, så du burde greie å komme i løpet av 10-12 minutter, mente Viggo Heggseth. Han har på sin side alarm fra Verisure.

RASK: En erfaren innbruddstyv klarer å tømme et hus for verdisaker i løpet av få minutter. Illustrasjonsbilde: Colourbox
RASK: En erfaren innbruddstyv klarer å tømme et hus for verdisaker i løpet av få minutter. Illustrasjonsbilde: Colourbox

Det går fort

I følge stasjonssjef ved Majorstuen Politistasjon, Arne Solberg, trenger innbruddstyven bare få minutter på å lete gjennom et hus.

– Når en innbruddstyv eller flere har bestemt seg for å gå inn i et hus så går det veldig fort. De jobber systematisk og helt åpenbart etter å ha rekognosert eller observert godt på forhånd. Vi har opplysninger fra straffesaker og etterforskning som viser at det hele kan være over fra ett til ti minutter, sier Solberg til TV 2 hjelper deg.

Første bil etter 18 minutter

Få minutter etter alarmen hadde alle huseierne blitt ringt opp av alarmselskapene og mottatt flere tekstmeldinger, men etter 15 minutter var det fremdeles ingen av alarmselskapene kommet frem til noen av husene.

– Tyven får med seg mye på et kvarter. Tenk hvis man er hjemme alene og man blir overfalt. Da er 15 minutter veldig lenge å være alene, mener Ingeborg Hegseth.

Etter 18 minutter kommer den første bilen. Det var bilen fra Verisure som kom frem til huset der alarmen ble utløst klokka tolv kvelden. To minutter senere, om lag 20 minutter etter alarmen ble løst ut, kommer Verisure sin andre bil frem.

Men de to husene med boligalarm hos Sector Alarm ventet fremdeles på utrykningen sin...

IKKE FORNØYDE: Monica og Frank er ikke fornøyde med utrykkningstiden til Sector. Foto: TV 2
IKKE FORNØYDE: Monica og Frank er ikke fornøyde med utrykkningstiden til Sector. Foto: TV 2

Sector kom sist

Først 34 lange minutter senere ankommer Sector Alarms første bil. Den kom til huset der alarmen ble utløst klokken 12 på dagen.

– Det er mer enn det dobbelte av det jeg trodde det skulle ta, forteller huseier Monica Tveite til TV 2 hjelper deg.

Nesten to minutter senere kommer Sector Alarm sin andre bil.

Presseansvarlig for Verisure, Cecilie Knudsen, sier hun er fornøyd med at alarmselskapet var på plass med begge biler etter henholdsvis 18 og 20 minutter.

Presseansvarlig hos Verisure, Cecilie Knudsen. Foto: TV 2
Presseansvarlig hos Verisure, Cecilie Knudsen. Foto: TV 2

– Jeg synes det er OK, forteller Knudsen.

– Politiet sier at en innbruddstyv kan få gjort mye på 10-15 minutter. Synes du ikke da at 20 minutter er litt i overkant?

– Vi har ikke så mye erfaring med reelle innbrudd, for det er heldigvis sjelden at våre kunder opplever dette. Vi ser at det å ha boligalarm er forebyggende. Men hvis det en sjelden gang skjer, så ser vi at tyvene er raskt inn og raskt ut igjen, forteller Knudsen.

Markedsdirektør Stian Veganger i Sector Alarm med TV 2 hjelper deg sin reporter. Foto: TV 2
Markedsdirektør Stian Veganger i Sector Alarm med TV 2 hjelper deg sin reporter. Foto: TV 2

35 minutter er for lenge

Sector Alarm brukte henholdsvis 34 og 35 minutter på å komme frem til husene der alarmen gikk.

– Synes dere 35 minutter er en grei tid å svare på en alarm?

– Når vi aksjonerer, så behandler vi signalene først. Det tar mesteparten av tiden. Her var behandlingstiden lenger, siden man hadde en brukerfeil. Det viste seg å være en test. Men isolert sett er 35 minutter for lenge, sier Stian Veganger som er Markedsdirektør i Sector Alarm.

– Men hva tenker du om at kundene deres i denne testen ikke følte seg trygge på den tryggheten dere selger?

– Alle kunder skal føle seg trygge med Sector Alarm. Vi har støtte for våre tjenester både hos politiet, brannvesen og NHO-service, sier Veganger til TV 2 hjelper deg.

  • «TV 2 hjelper deg» kan du se hver torsdag kl. 20.30 på TV 2.