Rooney matchvinner da Norge satte bunnrekord på Nye Wembley

Aldri har så få tilskuere sett en landskamp på Nye Wembley.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se alt av engelsk fotball
direkte — Klikk her

England - Norge 1-0 (0-0):

Englands nyutnevnte kaptein Wayne Rooney sørget for at England vant 1-0 over Norge i onsdagens privatlandskamp. Manchester United-stjernen scoret fra straffemerket i det 68. minutt, før han forlot banen til fordel for James Milner.

Se Rooney senke Norge i videovinduet øverst (video med tillatelse fra Viasat Fotball)

Rooney slo dermed tilbake etter at Vegard Forren i et TV 2-intervju beskrev Englands kaptein som «småfeit» før kampen.

Englands landslagskeeper Joe Hart mente Norge ga vertene god motstand.

– Det var en tøff kamp. Norge var godt organisert og spilte veldig godt i starten av andre omgang, sa Manchester City-stjernen til TV 2 etter kampslutt.

– Tror du Norge har sjansen mot Italia?

– Ja, hvis de spiller som mot oss så har de det, svarte Hart.

– Leverte en bra kamp
Landslagstrener Per-Mathias Høgmo mener Norge spilte en god kamp - selv om de kun skapte to kvalifiserte målsjanser i løpet av kampen.

–  I første omgang spilte vi som vi ønsket defensivt. Vi møter et toppet England og det var viktig for oss å skapte defensiv trygghet før kvalikken startet. Vi forsvarer oss på en god måte, men savner litt bevegelse når vi har ballen i laget. I begynnelsen av andre omgang tar vi over hele spillet. Totalt sett så spilte spillerne slik vi ønsket. 3-2 i sjanser til England er akseptabelt, oppsummerte Høgmo på pressekonferansen etter kampen.

SATTE BUNNREKORD: Kampen mellom England og Norge satte bunnrekord i antall tilskuere. Aldri har så få sett en landskamp på Nye Wembley. Foto: Norge.
SATTE BUNNREKORD: Kampen mellom England og Norge satte bunnrekord i antall tilskuere. Aldri har så få sett en landskamp på Nye Wembley. Foto: Norge.

Han fikk støtte av forsvarsspilleren Håvard Nordtveit.

– Det var en solid defensiv kamp vi gjennomførte. Vi spilte mot klassespillere, men de slapp til få sjanser. England fikk straffe som vi ikke kunne gjøre noe med. Sånn sett så synes jeg vi gjorde en god defensiv kamp som er god å ta med seg før Italia-kampen, fortalte Håvard Nordtveit til TV 2 Sporten.

Kaptein Per Ciljan Skjelbred mente Norge leverte en god generalprøve før EM-kvalifiseringskampen mot Italia tirsdag neste uke.

– Det var stort å være kaptein og fikk akkurat det vi ønsket ut av kampen. Det var mye jobbing defensivt, og det vet vi at det blir mot Italia. Kanskje burde tatt noen flere kontringer, men jeg synes vi stod ganske bra. Det var synd England fikk straffe, men slik er livet, oppsummerte Norges kaptein Per Ciljan Skjelbred til Viasat Fotball etter kampen.

Han synes ikke Norge spilte for defensivt.

– Vi ville trene på å ligge lavt, og visste det ble tøft. Det ble mye løping. Men det var en god generalprøve og mange spillere stod frem og spilte en god kamp, mente Hertha Berlin-proffen.

Kampen vil også bli husket for at det aldri tidligere har vært færre tilskuere på Nye Wembley.

Satte ny bunnrekord
Englands kamp mot Sverige i november 2011, som svenskene tapte 0-1 etter et selvmål av Daniel Majstorovic, hadde den tidligere bunnrekorden. Den kampen ble sett av 48.876 tilskuere, noe som var det dårligste publikumsoppmøtet på den tradisjonsrike arenaen etter at den ble ombygget i 2007.

Det var imidlertid før Norge kom på besøk. Oppgjøret ble kun sett av 40.181 tilskuere, noe som nå altså er det dårligste tilskuertallet i Wembleys nyere historie.

Den svenske avisen Expressen håner Norge etter bunnoteringen, og skriver på sine nettsider «Takk Norge – nå er vi ikke dårligst lenger».

Gamle Wembleys bunnrekord var fra 1998, da kun 38.535 personer møtte opp for å se vennskapskampen mellom England Tsjekkia.

Fikk knapt låne ballen i førsteomgang
Per-Mathias Høgmo lovet å endre Norge til et mer defensivt lag, men i første omgang i oppgjøret England mot valgte landslagssjefen en svært defensiv taktikk.

Norge fikk knapt låne ballen i førsteomgang, men England var sørgerlig innefektive foran mål. Martin Linnes måtte ut med skade i det 36 minutt og ble erstattet av Per Egil Flo.

England følte seg snytt for straffe da Jack Wilshere gikk i bakken etter en duell med Omar Elabdellaoui innenfor Norges 16-meter fem minutter før pause. Men kampens dommer Jorge Sousa vinktet spillet videre.

– Jeg synes vi har gjort en god defensiv jobb, og England skapte lite. Vi fikk samtidig de bruddmulighetene vi ønsket, sa en fornøyd Høgmo til Viasat Fotball i pausen.

Møller Dæhli ut med skade
I andreomgang måtte Manchester City-keeper Joe Hart vise frem en klasseredning etter at Joshua King fikk avsluttet med hodet etter et corner.

Norge hevet seg betraktelig de første minuttene etter sidebyttet, og skapte flere sjanser, men Norge maktet ikke å score på solide Hart.

Mats Møller Dæhli måtte ut med skade etter 56 minutters spill. Cardiff-spilleren skadet seg etter en duell med Raheem Sterling. Møller Dæhli ble erstattet av Anders Konradsen. Foreløpig er det uklart hvor alvorlig skaden til Møller Dæhli er.

Etter Møllers Dæhli skade overtok England kampen fullstendig. Det var bare et tidsspørsmål før Roy Hodgsons menn skulle finne veien til nettmaskene.

Rooney tok ansvar
Englands nyutnevnte kaptein Wayne Rooney ble matchvinner fra straffemerket i det 69. minutt. Norges Omar Elabdellaoui felte Raheem Sterling innenfor 16-meteren. Rooney steg frem og var sikkerheten selv fra krittmerket. Han dunket ballen med kraft i mål bak en sjanseløs Ørjan Nyland i Norges mål. 

Etter Rooneys scoring fortsatte England å presse Norge. Per-Mathias Høgmos menn forsvarte seg imidlertid godt resten av kampen, men var heldige som slapp unna med kun ett baklengs.