Nordmenn står i kø for å verve seg til kamp i Ukraina

UKRAINA (TV 2): En av kommandantene for den høyre-radikale Azov-bataljonen som nå forbereder seg på å slå tilbake en russisk opptrapping av krigen øst i landet sier nordmenn gjerne vil bidra.

På en øde slette helt øst i Ukraina har Azov–bataljonen sitt treningsfelt.

– Nå driver gutta og gjør seg klare. Straks kan dere starte å filme, sier Oleg Odnorozjenko, sjef for ideologisk opplæring i Azov–bataljonen.

I dag skal skyteferdighetene finslipes.

Og det trengs – for ingen av disse krigerne er profesjonelle soldater, men frivillige unggutter som har meldt seg for å være med å slå tilbake den russiske invasjonen av landet deres.

Mulig russisk angrep

Bare tre mil øst står nå den russiske hæren, og mennene i Azov bataljonen forbereder seg nå på at et russisk angrep kan komme når som helst.

– Vi forbereder oss på å slå tilbake et slikt angrep og er sikre på at vi til slutt vil seire, sier Odnorozjenko.

Alle er ihuga nasjonalister.

Og noen har malt hakekors på hjelmen sin.

Men Oleg nekter på at de er nazister.

– Vår ideologi er definitivt ikke fascistisk. Vi er ukrainske nasjonalister, sier han.

Høyreradikale fra hele Europa har likevel strømmet til det østlige Ukraina. Akkurat nå har bataljonen både svensker, franskmenn og italienere under sine faner.

Mange nordmenn

Men også nordmenn står i kø for å støtte kampen mot Russland.

– Det er vanskelig å si hvor mange som faktisk har lyst til å kjempe. Men når det gjelder moralsk støtte, pengestøtte og materiell, har flere titalls nordmenn stilt opp.

Talsmannen vil ikke si hvilke grupper i Norge i de har kontakt med, men sier det dreier som nasjonalistiske meningsfeller.

Så langt har ingen nordmenn blitt ansett som kvalifiserte nok.

Oleg håper at frivillige krigere fra Norge snart kan være på plass.

– Vi har god kontakt med norske patrioter. De støtter oss og hjelper oss så godt de kan. Og kanskje vil noen også få mulighet til å delta som frivillige i Azov-bataljonen.