BESTSELGER: Her leser Jo Nesbø fra boka «Politi» under et arrangement  i Oslo i fjor. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
BESTSELGER: Her leser Jo Nesbø fra boka «Politi» under et arrangement  i Oslo i fjor. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Jo Nesbø er helt på topp i Storbritannia

Harry Hole topper for første gang den mest prestisjetunge bestselgerlisten i Storbritannia.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Jo Nesbø (54) har vært på bestselgerlister i Storbritannia før, men dette er første gang forfatteren topper kombinertlisten; det vil si den felles listen over innbundet, pocket og e-bok.

Det er den tiende boken om Harry Hole, «Politi», som troner på den britiske listen, melder bokbransjebladet Bok og samfunn.

Slår Grisham og Fielding

De mest populære engelskspråklige forfatterne på ukens 50 mest leste bøker, Jojo Moyes, Helen Fielding, Donna Tart og John Grisham, må alle se seg slått av nordmannen.

«Politi» har solgt mer enn 40.000 eksemplarer etter at den kom i pocket for to måneder siden, og 39.000 eksemplarer i innbundet utgave, ifølge Bookseller. 

Britene ser over vannet

Det er først de siste årene at britene har fått øynene opp for utenlandske forfattere. Jo Nesbø er blant forfatterne som får æren for å ha endret britenes forhold til oversatt litteratur.

– Man pleide å ha følelsen av at oversatte bøker var noe «sunt» heller enn noe man gledet seg over … Som grønnsaker … Men det er faktisk fantastiske bøker, sier forlagsdirektør i Harvill Secker Liz Foley til Bok og Samfunn, som både er Jo Nesbøs og Karl Ove Knausgårds britiske forlag.

Over 200.000 på to dager

Da «Politi» kom ut her hjemme i fjor, gikk Aschehoug forlag tomme da boken solgte over 270.000 eksemplarer på bare to dager.

Starten på romanfiguren Harry Hole ble til noe raskere enn forfatteren selv hadde ventet.

– Da jeg skrev første boka, hadde jeg ikke en gang planlagt at den skulle gis ut. Jeg hadde tenkt å sende den inn til et forlag som skulle syns at det var et talent der, så jeg var sjokkert da de ringte og sa de ville gi den ut, sa Jo Nesbø på boklanseringen  til «Politi» i fjor.

Den første boka «Flaggermusmannen» ble gitt ut i 1997 og la grunnlaget for romanserien om den populære etterforskeren.