Du vil ikke tro hvor usunn den fettfattige Superchipsen er

Maarud lokker med at Superchips inneholder 40 prosent mindre fett. Men på så å si alle andre områder er produktet helsemessig dårligere enn vanlig potetgull.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Vi nordmenn elsker snacks og potetgull. Hvert år spiser vi i snitt nærmere seks kilo.

Da kan det bety en god del om man velger et sunnere alternativ, og Maaruds Superchips har et tydelig merke på pakken som viser at den inneholder hele 40 prosent mindre fett.

Ser sunnere ut

– Ut ifra pakken så ser det ut som om Superchips er klart mindre helseskadelig alternativ enn vanlig potetgull, sier ernæringsfysiolog Kirsti Bjerkan.

I samarbeid med Bjerkan har «TV 2 hjelper deg» analysert innholdet i Superchips, og sammenlignet det med vanlig potetgull.

Og ganske riktig. Når vi sjekker fettinnholdet så har Maarud kuttet det med 40 prosent. Men karbohydratinnholdet er økt med nesten 30 prosent, og dermed går ikke kalorinivået ned like mye som man skulle forvente.

Dessuten viser det seg at Superchips inneholder fire ganger så mye sukker. Og fiber som er sunt, det er det mindre av i Superchips enn i den vanlige typen.

Farlig mye salt

– Men det mest alvorlige er saltet, sier Bjerkan.

FORVARER SUPERCHIPS: Maarud-sjefen Kenneth Hamnes mener merkingen av produktet er godt nok. Foto: TV 2
FORVARER SUPERCHIPS: Maarud-sjefen Kenneth Hamnes mener merkingen av produktet er godt nok. Foto: TV 2

Superchips har 120 prosent mer salt enn vanlig potetgull. Salt er pekt ut av helsemyndighetene som en av de største problemene i det norske kostholdet. Flere hundre dødsfall i Norge hvert år knyttes til for høyt saltinntak.

Myndighetenes mål er at vi skal halvere mengden salt vi spiser.

– Jeg vil si Superchips er det mest usunne produktet. Bra at de har kuttet fettet. Men fettet kan jeg tross alt gjøre noe med. Jeg kan trene mer. Saltet skader meg uansett, sier Bjerkan.

Synes merkingen er tydelig

Vi møter Maarud-sjefen foran chipshylla i butikken.

– Synes du det er viktig at produktene dine er merket på en tydelig måte?

– Det er opplagt, svarer Maarud-sjef, Kenneth Hamnes.

– Synes du Superchips er merket på en tydelig i forhold til fett?

– Jeg synes Superchips forklarer tilleggsfordelen med at det er lavere fett på en tydelig måte.

– Men synes du det er merket tydelig når det gjelder salt og sukker og disse andre tingene?

– Det er jo ikke fremhevet her, men merkereglene er fulgt til punkt og prikke, og det står også på baksiden som du påpekte i sted.

– 120 prosent mer salt for eksempel, er det ikke ryddig å få med det også når man først skal kommunisere hva det er som har betydning av helse i forhold til produktet?

– Altså, dette er kos. Dett er et nytelsesprodukt som folk spiser innimellom, det er ikke daglig kost.

– Men, dere er jo opptatt av fettinnholdet?

– Ja, vi er opptatt av fettinnholdet, og det har vært en debatt på snacks i veldig mange år. Og nå kommer også salt på banen og det jobber vi med kontinuerlig.