PÅ VEI MOT TOPPEN: Magnus Carlsen risikerer å bli forbigått av Fabiana Caruana på den virtuelle verdensrankingen i sjakk. Kun 31,8 poeng skiller de to etter nattens prestasjoner.
PÅ VEI MOT TOPPEN: Magnus Carlsen risikerer å bli forbigått av Fabiana Caruana på den virtuelle verdensrankingen i sjakk. Kun 31,8 poeng skiller de to etter nattens prestasjoner.

Se trenden som truer Carlsens verdensherredømme

– Jeg må innrømme at jeg aldri trodde at noen kunne utfordre Magnus i sjakk. Jeg kan ha tatt feil.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se alt av engelsk fotball
direkte — Klikk her

Se og følg Sinquefield Cup direkte på TV 2 Sportskanalen og i vårt livesenter hver kveld fra kl. 20.30!

Fabiano Caruanas sensasjonelle seiersrekke i TV 2-sendte Sinquefield Cup forbløffer en samlet sjakkverden. Mens Carlsen har spilt langt under pari i St. Louis, fosser italieneren frem og står med utrolige seks seire av seks mulige.

Prestasjonen har sendt 22-åringen med amerikanske aner i rakettfart oppover den løpende verdensrankingen. Mye skal gå galt for Carlsen om han blir passert allerede nå, men trenden er alarmerende.

Der det i mai skilte 99 poeng i favør Carlsen, skiller det nå kun 31,8 virtuelle rankingpoeng. På chess2700.coms virtuelle liste står Carlsen med 2868 poeng. Caruana har klatret til 2830.

– Carlsen kan bli passert
Etter nattens seier åpnet TV 2s sjakkekspert og Magnus Carlsen-kamerat Jon Ludvig Hammer opp for at nordmannen faktisk kan tape sin posisjon som verdensener i overskuelig fremtid.

– Caruana utspiller motstanderne gang på gang. Det er ikke slik at de andre gjør tabber. Han spiler fullkomment og slår knock-out på de andre. Han mestrer alt. Jeg må innrømme at jeg aldri trodde at noen kunne utfordre Magnus i sjakk. Jeg kan ha tatt feil, sa Hammer i nattens TV 2-sending.

Og peker på at Carlsen selv aldri kan vise til lignende spill i en så sterk turnering som Sinquefield Cup.

– Magnus spilte en lignende turnering i Kina hvor han tok åtte av ti mulige seirer. Det står fortsatt den dag i dag som helt utrolig. Hvordan klarte han det? Nå er altså Caruana fire remiser unna å tangere det, men i en enda sterkere turnering. Måten han vinner på er knock out, sier en imponert Hammer.

Også tidligere verdensener Garry Kasparov tok til Twitter for å rose Caruanas utenomjordiske opptreden.

Magnus Carlsen selv avfeier at den ett år yngre rivalen er i ferd med å passere ham og overta ratingtronen i verden.

– Jeg bryr meg ingenting om andreplasser, sa Carlsen etter nok en skuffende remis i natt ens parti mot turneringens svakeste spiller, Maxime Vachier-Lagrave.

– Caruana spiller utrolig om dagen med seks av seks mulige?

– Det bryr jeg meg heller ikke så mye om i dag.

– Frykter du ham på verdenstoppen?

– Nei, sa Carlsen kontant.

Han var heller ikke veldig imponert over måten Caruana tok sin sjette strake seier i natt.

– Topalov (motstanderen, red.anm.) spilte veldig dårlig. Jeg syns ikke Caruana spilte så veldig bra, heller, men han fant de rette trekkene, sa en skuffet Carlsen.

Nordmannen innrømmer samtidig at han har gitt opp å ta igjen 22-åringen i Sinquefield Cup.

– Det blir umulig, slår Carlsen fast.

Overrasket Caruana
Caruana selv sier til TV 2 at han ikke har noen god forklaring på sin plutselige rekordform.

– Jeg overrasker meg selv. Jeg hadde ikke mye tid til å forberede meg da jeg kom rett fra OL. Etter det var jeg syk en periode, og så var det en lang reise hit. Men jeg har vært heldig med å få bruke ideer jeg har sett på tidligere. Jeg prøvde bare å hvile og få tilbake energien. Det var en lang reise, men jeg har fått brukt gamle ideer. Det er litt flaks, sier Caruana beskjedent.

Torsdag kveld norsk tid møtes de to til TV 2-sendt prestisjekamp i St. Louis.

– Før eller siden taper jeg, sier Caruana selv.