Minestronesuppe med focaccia. Foto: TV 2
Minestronesuppe med focaccia. Foto: TV 2

Minestronesuppe

Servert med pesto og focaccia

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Minestronesuppe

1 løk
ca 4 ss olivenolje
2 skiver bacon
2 fedd hvitløk
4 ss tomatpuré
ca. 100 g ris (langkokt ris) eller småpasta/makaroni
1 boks hermetiske knuste tomater
ca 8 dl kjøttkraft /buljong
½ squash
1-2 gulrøtter
2 stilker selleri
ca 2 ts urtekrydderblanding
1 ss balsamicoeddik
salt, grovmalt pepper
finhakket persille
evt. 1-2 ss pesto rørt inn i suppen. (Egen oppskrift)
nyrevet parmesan

Slik gjør du:

Finhakk løk og surr i olje til løken er blank.
Tilsett finhakket hvitløk og tomatpuré og stek i 2-3 minutter.
Rens og skjær grønnsakene i tynne strimler.
Eller finhakk, og ha i gryten sammen med krydder og ris/pasta.
Kok til grønnsakene er møre, ca 20 min.
Smak til med salt, pepper, balsamicoeddik og evt. pesto.
Server rykende varm med et godt dryss med nyrevet parmesan

Pesto

2 ss ristede pinjekjerner/solsikkekjerner
25-30 store blader av basilikum (1 stor potte)
2 fedd hvitløk
ca 1 1/2 dl olivenolje
ca 50 g revet parmesanost

Slik gjør du:

Rist/stek pinjekjerner i en stekepanne til de er gylne uten å bli stekt.
Legg basilikumbladene, pinjekjerner og hvitløk i en hurtigmikser og kjør til en grov blanding.
Spe med olje i en tynn stråle.
Tilsett revet ost helt til slutt.
Smak til med salt.

Tips:

Pesto kan oppbevares i kjøleskapet i et tett glass 2-3 dager.
Pesto smaker godt til pasta.
Du kan få kjøpt pesto på glass, men den beste lager du selv.

Focaccia

1 langpanne
1 pk (50 g) gjær
6 dl lunkent vann
13 dl hvetemel
2 ts salt
1-2 ss honning
1 1/2 dl god olivenolje
Flaksalt (evt. rosmarin)

Slik gjør du:

Løs gjæren opp i lunkent vann (tørrgjær tilsettes melet). Tilsett mel, salt, honning og 2 ss olivenolje.
Elt godt.
Deigen skal ha konsistens som en tykk havregrøt.
Tilsett 1-2 ss olivenolje helt mot slutten slik at den smører seg rundt deigen.
Dekk bollen med plastfilm og sett til heving ca 30 min. Til dobbel størrelse.
Fordel deigen i en bakepapirkledt langpanne.
Klapp deigen til den dekker formen.
Dekk til, og la etterheve ca 45 min.
Prikk hull i deigen med fingrene, hell over resten av olivenoljen, og strø over litt flaksalt.
Stek på nederste rille i varm stekeovn, 225 oC i ca 30min.
Dryss over rosmarin når det gjenstår 6-7 min av steketiden.
Avkjøl på rist.