Anna (8) er gutt på skolen og jente hjemme

– Det er voksne som har latt seg provosere. Se «Født i feil kropp»-klippet her!

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Anna Thulin-Myge (8) er født biologisk gutt, døpt Adrian. 

– Vondt å se

Ifølge mamma, Siri Oline, lever Anna to identiteter, som gutt på skolen, og hjemme som jente. 

– Han har en identitet på skolen hvor han ikke kan gå med kjole fordi han er redd for å bli mobbet. Så kommer han hjem, og det første han gjør er å rive av seg klærne og kle seg i kjoler, se Barbie-filmer og være et hundre prosent lykkelig barn, sier hun i dokumentaren «Født i feil kropp» som sendes på TV 2.

Hun håper at folk skal godta Anna for hvem hun er.

– Jeg synes det er vondt å se at han må tilpasse seg samfunnet, heller enn at samfunnet skal tilpasse seg hvordan han er, tilføyer hun.

Redd andre skal le

På skolen blir Anna fremdeles kalt for Adrian, uten at det er så farlig. Anna er mer bekymret over hva de andre barna vil si dersom hun dukker opp i kjole.

– Jeg er redd de kommer til å le av meg, hvisker Anna til moren sin.

Selv har Anna alltid følt seg som en jente.

– Egentlig ble jeg født som en gutt, men jeg likte å være jente siden jeg ble født, sier hun.

Siri Oline innrømmer at det ikke alltid har vært like lett å vite hvordan hun skal forholde seg til å være mor til en gutt – som viser seg å være en jente. 

– Det å være mor til Anna er på en måte det samme som å være mor til Adrian. Klart, det har ikke vært lett, men jeg føler jo hele veien at jeg har hatt Anna hos meg, selv om jeg ikke har sett henne klart og tydelig. Kanskje jeg ikke har ønsket helt og fullt å se henne klart og tydelig. Så nå den siste tiden, føler jeg at Adrian dør litt ut. Visner litt, og Anna vokser forsiktig frem som en etterlengtet vår, sier hun til TV 2.

Hun hadde aldri sett for seg hvordan det ville være å bli mor til noe annet enn det hun ble forespeilet under graviditeten.

– Det er veldig rart, du kommer på ultralyd og ser at det er en gutt du har i magen, og så tenker du at dette blir en «guttegutt», og så blir det ikke sånn. Jeg kan ikke bli skuffet over det, jeg kan ikke bli skuffet over å få et friskt barn, tilføyer Siri Oline.

Stiller spørsmål

Sammen med jevnaldrene barn opplever Anna både aksept og respekt fra de andre. Mange er bare nysgjerrige på hvorfor Adrian heller vil være Anna. 

– Det er mange som har stått rundt meg og stilt mange spørsmål. Hvorfor går jeg i kjoler og sånt. jeg svarer at jeg liker det bare. Jeg føler ikke at jeg har lyst til å gå i bukser, sier Anna.

Mamma, Siri Oline har ikke opplevd like stor forståelse hos de voksne. 

– De som har blitt provosert over at Anna har blitt Anna, det er ikke barn. Barn har godtatt det veldig godt, og har ikke brydd seg nevneverdig om det. Det er voksne som har latt seg provosere, og latt seg forstyrre av den adferden som Anna har hatt. Jeg har blitt møtt med spørsmål som at «du ønsket deg vel egentlig en jente du da du gikk gravid?» sier hun. 

– Suspekt

Hun fikk sjokk da hun opplevde å få barnevarnet på døren, helt uten forvarsel. 

– Det var noen som hadde ringt inn en anonym bekymringmelding. Det tror jeg er det verste jeg har opplevd i hele mitt liv. Fordi jeg hadde jobbet så hardt for å få selvtilliten til Adrian opp, i forhold til hvem han var, sier Siri Oline, som på forhånd hadde søkt fagkunnskap om temaet.

Barnevernet krevde at hun måtte fjerne kjolene, barbiefilmene og jentelekene, fordi de mente det var suspekt.

– De har en myndighet til å i det verste fall ta fra meg mitt barn. Det vil jeg jo ikke risikere, jeg vil jo beholde mitt barn for alt i verden. Derfor var det viktig for meg å for en periode, gjøre som barnevernet sa, selv om at jeg visste at det var feil, tilføyer hun.

Dårlig samvitighet

Etter dette ble Anna et innesluttet barn, som ikke ville spise og drikke, eller sosialisere seg. 

– Jeg får kjempedårlig samvittighet over å tenke på at til tross for de tegnene og hintene som Anna har gitt meg gjennom hele oppveksten, har gjort at jeg likevel i perioder har blitt en usikker mor fordi jeg ikke har visst hvordan jeg skal håndtere det. Alt fra å klippe av han alt håret fordi han skal være en gutt ... Det er klart at selvfølgelig har jeg dårlig samvittighet. Kjempedårlig samvittighet, slår hun fast. 

Stefar, Ola, har aldri tenkt på at det at Anna går i kjoler er et problem. 

– For vi har helt vanlige problemer, som å få på strømpebukse om vinteren, og problemer med å spise opp grønnsaker. Anna er Anna uansett. Vi må hjelpe og støtte, så hun blir et godt menneske, sånn at hun kan ha det bra rundt seg. Da vil dette på et eller annet vis gå bra. Og så må vi iverksette disse tingene som voksne, for at dette skal gå den veien, avslutter han.

Se «Født i feil kropp», på TV 2, mandager kl. 21.40!