Smuldrepai med epler. Foto: TV 2
Smuldrepai med epler. Foto: TV 2

Smuldrepai med sesongens epler

Eller plommer, pærer og blåbær

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Dette trenger du:

4-5 (ca 500 g) faste norske epler
2-3 ss sukker avhengig av hvor søte eplene er
2 ts kanel
125 g kaldt smør i terninger
½ dl hvetemel, gjerne sammalt
2 dl havregryn
4 ss sukker, gjerne brunt
50 g grovhakkede nøtter

Varm stekeovn til 200 oC
Smør en paiform 22-24 cm.

Slik gjør du:

Skjær eplene i båter (med skall) og legg i paiformen.
Vend inn sukker og kanel.
Smuldre sammen smør i terninger, mel, havregryn, evt. hakkede nøtter og sukker med hendene slik at det blir en ”smuldrete” blanding.
Fordel dette over eplebitene.

Stek paien på nederste rille i 20- 25 minutter, til toppingen er gyllen.
Server med råkrem, vaniljeis, pisket krem, eller vaniljekesam.

Tips:

Pærer eller plommer kan erstatte epler.

Er eplene veldig modne/saftige, vend inn 1 ss potetmel sammen med sukkeret.

Smuldrepaien kan også lages med blåbær.
Vend da 1 ss potetmel inn i bærene sammen med sukkeret, sløyf kanel.