Fly med hjulproblemer landet trygt

Med 191 passasjerer om bord fikk flygerne indikasjon på at hovedhjulet punkterte under avgang.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nødetatene var i katastrofeberedskap da flyet skulle lande på Oslo lufthavn klokken 21.14, men flyet landet uten problemer.

Et stort antall brannbiler og ambulanser sto klare til å ta imot Airbus A321-maskinen

– Vi sto rett ved vestre rullebane da det landet. Vi så hvordan det sakte gikk inn for landing. Det landet kontrollert, bremset opp og stoppet i den sørlige delen av rullebanen. Det var den beste landingen man kunne hatt ut fra den dramatiske situasjonen som var her, sier TV 2-reporter Ingvild Jensen fra Gardermoen.

Potensielt farlig situasjon

Flyet fra selskapet Novair tok av fra Oslo lufthavn med kurs for Chania på Kreta rundt klokken 19. Etter kort tid meldte flygerne fra om at de hadde indikasjoner på punktering i venstre hovedhjul. På flyplassen ble det slått full katastrofealarm.

– Alle her er i beredskap, sa en hektisk Lasse André Vangstein fra OSL til TV 2 søndag kveld.

En landing med ødelagt hovedhjul kan være kritisk.

– Et skadet hjul kan føre til en ustødig landing. Det kan hende de må lande med hjulene i lås, og da blir det en veldig hard og ubehagelig landing. Det vil sannsynligvis kunne oppleves som skremmende for passasjerene og se ganske dramatisk ut. Hvis man lander med låste hjul vil man punktere alle hjulene, og da kan gummien ta fyr, sa leder for Norsk Flyteknikerorganisasjon, Roger Handeland, til TV 2.

Svidde av drivstoff

Flyet sirklet over Østfold i nærmere to timer for å kvitte seg med drivstoff. Like før klokken 21 satte det kursen nordover mot Gardermoen.

Klokken 21.14 landet det uten problemer på vestre rullebane.

Se opptak av TV 2 Nyhetskanalens direktesending øverst i artikkelen.

Glad og lettet 

Novair er den del av samme konsern som turoperatøren Apollo. Apollos informasjonssjef Helen Begby var svært lettet søndag kveld.

– Jeg er veldig, veldig lettet glad og lettet over at alt gikk bra. Jeg vet også at det var en meget dyktig og rutinert pilot om bord som sikkert ga passasjerene informasjon underveis og gir dem en debriefing etter landing, sier Begby.

Begby vet ikke nøyaktig hva nødsituasjonen gikk ut på, men sier flyet vil bli gjennomgått nøye.

– Det er ikke sannsynlig at verken dette eller et annet fly vil gå til Kreta søndag kveld, så passasjerene blir innlosjert på hotell, sier Begby.