Nytt utbrudd på Island

Lavaen sprutet nær vulkanen Bardarbunga søndag. Se de spektakulære bildene. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Området der utbruddet skjedde, heter Holuhraun og er en del av Bardarbunga-systemet. Sprekken ligger rundt fem kilometer nord for isbreen Vatnajökul og 40 kilometer unna hovedvulkanen. Dette er det tredje utbruddet på åtte dager. Lava sprutet rundt 60 meter opp i lufta, melder Iceland Review.

Utbruddet skjer ikke under en isbre og er derfor ikke like truende som et utbrudd fra Bardarbungas hovedkrater, som er dekket av 600 meter med is.

Kode rød

Islandske meteorologer beskriver utbruddet som et veldig rolig lavautbrudd som knapt gir utslag på seismografer.

Like fullt skjerpet landets myndigheter igjen advarselen for flytrafikken til kode rød nær vulkanen. Kode rød innebærer at fly ikke får ferdes innen en viss avstand fra vulkanen. Forbudet gjelder under 6000 fots høyde.

Søndag ettermiddag ble farenivået senket til orange nivå. Det skal ikke være målt aske i luften som følge av utbruddet, ifølge Reuters.

Utbruddet tidlig søndag morgen er i samme område som fredagens utbrudd. Dette utløste også et midlertidig forbud mot flytrafikk i området.

– Visuelle observasjoner bekrefter at det er rolig, men vedvarende, opplyser islandske meteorologer.

Det er ikke observert vulkansk aske, og alle landets flyplasser er åpne.

Kverker jetmotorer

Faren er at vulkansk aske som suges inn i jetmotorer, får motorene til å stanse. Asken kan også sandblåse cockpitrutene så piloter ikke klarer å se ut.

Fenomenet ble for alvor kjent i 1982 i det som ble kjent som Jakarta-hendelsen. En Boeing 747 fra British Airways fløy rett inn i en askesky, med det resultatet at alle fire motorene stanset. Innen mannskapet fikk liv i motorene igjen, hadde jumbojeten satt verdensrekord i glideflukt for fly som ikke er bygget for formålet.

Da vulkanen Eyjafjallajökul hadde utbrudd i 2010, førte det til den mest omfattende stengingen av europeisk luftrom siden 2. verdenskrig. Over 100.000 flyvninger ble kansellert.