Faren til Ashya (5): – Derfor tok vi ham fra sykehuset

I en video forklarer Brett King hvorfor de tok med sønnen Ashya til utlandet for behandling. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Torsdag tok ekteparet King med seg sønnen Ashya (5) fra sykehuset i Southampton. Det utløste en storstilt leteaksjon etter gutten, som er alvorlig syk etter at legene fjernet en kreftsvulst i hjernen. 

Ønsker behandling

Søndag morgen ble Ashya og foreldre funnet i Malaga, Spania. Politiet stoppet familiens bil, og fant både foreldrene og 5-åringen. 

Ashya er avhengig av medisinsk behandling og ble fraktet rett til sykehus i Spania. Foreldrene er arrestert. 

I en video som ble tatt like før arrestasjonen forklarer faren, Brett King, hvorfor familien tok med seg Ashya uten legenes godkjenning. 

– Kirurgen som opererte han gjorde en flott jobb, og fjernet hele svulsten. Men rett etter operasjonen gikk Ashya inn i det som kalles Posterior Fossa Syndrome, som betyr at kan bevege seg og snakke minimalt, forklarer faren. 

Familien sa de ønsket en spesiell type behandling, såkalt proton beam therapy, som er en type strålebehandling. 

– Denne typen behandling er så mye bedre for barn som har kreft. Vi ba dem om å få denne behandlingen, men de sa at det ikke ville ha noen effekt for Ashya, sier faren. 

Se video med farens forklaring øverst i saken. 

– Frisk 

Familien tok derfor saken i egne hender. De undersøkte hvor Ashya kunne få denne type behandling, og bestemte seg derfor for å dra.

– Vi forsømmer ikke sønnen vår, sier faren. 

Politiet har fra starten vært bekymret for Ashya, og spesielt for at hans sondemaskin skal gå tom for batteri. Maskinen gjør at Ashya kan få næring intravenøst. 

– Som dere kan se er det ikke noe galt med ham. Maskinen fungerer fint. Han er faktisk veldig glad etter at vi tok ham fra sykehuset. Han smiler og er til stede med oss, forklarer faren. 

Familien Brett tok med seg alle sine syv barn da de rømte til Spania. Da politiet stoppet Ashya og foreldrene var ikke de andre barna til stede. De ble funnet et stykke unna foreldrene og er i god behold. 

– Vi har ikke så mange detaljer om tilstanden til Ashya, men vi vet at han ikke viser tydelig tegn på forverring, sier assisterende politisjef i Hampshire, Chris Shead til Sky News. 

Southampton General Hospital er satt i beredskap, og er klare for å ta imot Ashya.