SAMMENSTØT: Demonstrasjonene utartet seg til opptøyer i Stockholm lørdag. REUTERS/Fredrik Persson
SAMMENSTØT: Demonstrasjonene utartet seg til opptøyer i Stockholm lørdag. REUTERS/Fredrik Persson

Opprørsstemning i Stockholm

Tusener demonstrerte mot nynazistiske Svenskarnas partis møte lørdag ettermiddag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Svensk politi sperret av deler av Stockholm sentrum i håp om å forhindre sammenstøt under den varslede demonstrasjonen, men ifølge svenske medier var det opprørsstemning i den svenske hovedstaden.

Politiet stilte med store mannskaper, hester, hunder og batonger. To personer er arrestert, 15 er tatt hånd om av politiet og minst en politimann er skadet.

Tilhengere av Svenskarnas parti skulle møtes på Gustav Adolfs torg, og i Kungsträdgården like i nærheten var det varslet en motdemonstrasjon. Nærmere 12.000 hadde via Facebook varslet at de vil møte opp i protest.

– Jeg er her fordi jeg ikke synes nazister bør få lov til å marsjere, sa en av demonstranstene, 18 år gamle Sofia til TT.

Sist helg endte med voldelige sammenstøt da rundt 1000 antirasister demonstrerte mot Svenskarnas partis (SVP) gatemøte i Malmö. Fem personer ble alvorlig skadd etter å ha blitt ridd ned av politihester.

– Vi skal vise vår motstand mot Svenskarnas partis menneskefiendtlige, rasistiske politikk, og mot at nazister tar over deler av vårt offentlige rom, sier en av arrangørene av lørdagens motdemonstrasjon.

(©NTB/TV 2)