SJOKKERENDE RAPPORT: Professor Alexis Jay står bak arbeidet med rapporten om overgrepene i Rotherham. En mor slo alarm om 125 mulige pedofile på datterens kontaktliste på telefonen. Foto: AP Photo/PA, Dave Higgens
SJOKKERENDE RAPPORT: Professor Alexis Jay står bak arbeidet med rapporten om overgrepene i Rotherham. En mor slo alarm om 125 mulige pedofile på datterens kontaktliste på telefonen. Foto: AP Photo/PA, Dave Higgens

Pedofile møtte opp på barne-hjemmet for å møte sine ofre

Jenter ned i 11-årsalderen lurte seg ut vinduet for å møte overgriperne.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den årelange overgrepskandalen i Rotherham i England vakte reaksjoner tidligere i uken. Flere menn av asiatisk opprinnelse voldtok og tvang barn ut i prostitusjon.

Sosialvesenet i byen overså bevisst overgrepene, av frykt for å bli stemplet som rasister. Professor Alexix Jay, som står bak rapporten om ovegrepene, sier at en mor slo alarm da hun fant 125 personer på datterens kontaktlisten på telefonen, som hun mente var potensielle pedofile.

Skamløse overgripere

Politiet henla saken, og sa at det ville krenke jentas menneskerettigheter dersom de etterforsket, skriver avisen Daily Mail.

I rapporten kommer det også frem hvor skamløse de pedofile overgriperne var. De troppet opp ved ett av Rotherhams barnehjem for å møte jentene de hadde groomet.

En ansatt ved barnehjemmet sier til etterforskerne at jentene virket hjernevasket, da de rømte ut vinduet for å møte sine overgripere. De kunne knyte sammen laken, og fire seg ned på bakken, eller rømme ut via branntrappen.

– Noen ganger ringte overgriperne på forhånd, andre ganger troppet de opp på døren og hentet jentene. Jeg pleide å vise dem at jeg hadde notert registreringsnumrene på bilene deres, sier den tidligere ansatte.

Truet med kniv og skytevåpen

Han prøvde også konfrontere mennene, på tross av at kolleger advarte mot at de var bevæpnet med kniver. 

– De bare gliste overlegent. Noen ganger sa de at de skulle få noen til å skyte meg eller stikke meg med kniv, sier mannen, som uttaler seg anonymt til avisen The Mirror

Han sier politiet ble kontaktet hver gang ett av barna var savnet. Men de møtte ikke opp før barnet kom tilbake til hjemmet, sørpe full eller ruset. 

– De lekte katt og mus og det var ikke mye vi kunne gjøre med det, bortsett fra å fortsette å dokumentere. Vi dokumenterte alt sammen, og snakket om det med sosialarbeiderne. De skulle sende det videre, men ingenting så ut til å bli tatt videre, sier han. 

– Vondt å lese

Politisjefen i South Yorkshire kommenterte rapporten fredag. Han slår fast at rapporten blottlegger politiets feil over flere år. 

– Det var vondt å lese. Men jeg er overbevist om at opplysningene i denne rapporten blir brukt til å forhindre slikt i fremtiden, sier politisjef David Crompton til The Daily Mail.

Den tidligere politisjefen i Yorkshire, Mike Hedges, fikk to brev som beskrev handlingene til den pedofile banden. Han erkjenner at det var feil ikke å prioritere forbrytelsene høyere.