TERRORMÅL: Pave Frans skal være et av mange terrormål i Italia hevder etterretningsmyndighetene i landet. Her fra en tale tidligere i år. FOTO: REUTERS/Tony Gentile
TERRORMÅL: Pave Frans skal være et av mange terrormål i Italia hevder etterretningsmyndighetene i landet. Her fra en tale tidligere i år. FOTO: REUTERS/Tony Gentile

IS vil drepe paven

Italienske myndigheter skjerper sikkerheten etter terrortrusler mot Pave Frans.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Italia skjerper sikkerheten etter at landets etterretningsmyndigheter denne uka mottok konkrete trusler om at terrororganisasjonen Den islamske staten skal ha kommet med konkrete trusler om å ta livet av Pave Frans. Det skriver The Daily Beast. 

Det skjer samtidig som at Storbritannia fredag økte sikkerhetsnivået i landet til «alvorlig». 

Vil spre frykt

Bakgrunnen for truslene fra IS er at Pave Frans skal ha snakket usant om islam. Etterretningskilder sier til avisa Il Tempo at sikkerheten i Roma er skjerpet, og at IS har planer om å skape ytterligere frykt ved å ta livet av Pave Frans. Samtidig sier kilder til avisa at IS ønsker å skape økt konflikt med Europa. 

Vatikanet har på sin side gått ut og avdramatisert situasjonen, og kalt truslene for grunnløse. 

– Det er ikke hold i ryktene, sier Federico Lombardi, som er talsmann for Vatikanet. 

Skjerper sikkerheten

Italienske myndigheter derimot ser langt mer alvorlig på situasjonen. Tidligere denne uka gikk Italias innenriksminister, Filippo Bubbico, ut og sa at Italia og Vatikanet begge er utsatt for terrorangrep fra IS. Han forklarte videre at IS er kapable til å angripe spesifikke mål i Italia og i Vatikanet. Ambassader, katolske kirker, busstasjoner, togstasjoner, havner og flyplasser er utsatte for angrep sa ministeren. 

Som følge av truslene mot Pave Frans og mot Italia har myndighetene innført restriksjoner på flyrommet over Vatikanstaten. 

Trusselen kom samme dag som parlamentet i Italia vedtok å sendte våpen til den kurdiske hæren, Peshmerge, som kjemper mot IS nord i Irak.

50 har reist for å kjempe

Siden sikkerheten ble skjerpet i landet tidligere denne uka har myndighetene pågrepet fem personer som er mistenkt for å ha som mål å reise til Syria for å delta i kamper for IS. I følge Italias største avis, Corriere del Sera, har minst 50 italienere reist til Syria for å kjempe sammen med IS. Det er det samme antallet PST mener har reist fra Norge for å gjøre det samme. 

Av de rundt 50 italienerne som har dratt for å kjempe med IS i Syria og Irak, kommer de fleste fra de nordlige regionene i landet. Der har den kontroversielle imamen Bilal Bosnic rekruttert unge muslimer til så kalt jihad. Han har selv innrømmet å ha forsøkt å rekruttere og overtale italienske konvertitter til å kjempe med, og finansiere, terrororganisasjonen IS. 

– Vi skal ta over verden

Bosnic gav torsdag denne uka et intervju til den italienske avisa La Repubblica, hvor han sier at den amerikanske journalisten James Foley fortjente å dø, og at han var en amerikansk spion. Sistnevnte er gjentatte ganger avvist av både Foleys arbeidsgiver og av amerikanske myndigheter.

Videre i intervjuet sier Bosnic at vi muslimer har tro på at hele verden en dag skal bli en islamsk stat og at selv Vatikanet skal bli muslimsk.