God dag, det er fra skulkepolitiet! Møt den nådeløse spesialpatruljen som kan bøtelegge skulkerne

DEN HAAG (TV 2): Den svært strenge linjen mot skulk i Nederland har redusert skolefraværet med 30 prosent. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Michel Nelemans og Robbert Voskuil er lærepliktinspektører, en slags skulkepoliti, som med loven i hånd oppsøker elever helt ned til fem år som ikke er på skolen.

Etter en runde rundt i klasserommene der de innhenter lister fra lærere, sjekker de med rektorer om elevene som ikke er på skolen har gyldig fravær.

Hvis ikke foresatte har meldt fra om sykdom, eller rektor har gitt tillatelse til barnets deltakelse i bryllup eller begravelse, drar lærepliktinspektørene hjem til familien.

  • Si din mening i kommentarfeltet!
SKULKEPOLITI: Michel og Robert går fra dør til dør og undersøker om barna som er borte fra skolen faktisk har en gyldig grunn.
SKULKEPOLITI: Michel og Robert går fra dør til dør og undersøker om barna som er borte fra skolen faktisk har en gyldig grunn.

Lærerpliktavdelingen

De banker på, og presenterer seg med ID-kort. Første barn på listen i Den Haag er barneskoleeleven Arda.

– Jeg er Michel Nelemans fra lærerpliktavdelingen. Arda, jeg har hørt at du er syk i dag. Hva er det som feiler deg?

– Jeg hadde hodepine og min mor sa at jeg skulle gå på skolen og da sa jeg ok.

– Er du litt snufsete?

– Ja.

– Da vet vi nok. Hjertelig takk. God bedring!

Skulkepolitiet registrer at Arda virkelig er syk og mammaen hans slipper å betale bot selv om han ikke var på skolen i dag.

  • Se reportasjen fra Nederland i Lørdagsmagasinet på TV 2 i kveld klokken 18.50.

Læreplikt for 5-åringer

I Nederland har barn i utgangspunktet plikt til å gå på skole fra de er fem til 18 år.

Skulkepolitiet oppsøker barn hjemme, og på steder som kjøpesentre og terminaler hvor elever kan tenkes å oppholde seg når de skulker.

Før og etter skoleferier sjekker skulkepolitiet også jernbanestasjoner og flyplasser for å finne barn som skulker for å få lenger ferie - såkalt luksusfravær, eller luksusskulk.

– Den eneste grunnen må være å spare penger på å ta ferie utenom høysesongen, men jeg har ærlig talt ikke overveid det, sier Miriam Staring med barna Raoul (9), Elisa (7) og Lorena (10).

Når sommerferien nå er over i Nederland, risikerer hver elev en bot på 850 kroner per dag om de ikke sitter ved pulten på mandag. Dermed risikerer familier som vil spare penger på billetter utenom fellesferien, flere tusen kroner i bot.

Lørdagsmagasinet spør Enrico (16) som nettopp har landet på Schiphol fra ferie i USA hva han synes om bøtene.

– Jeg synes det er for dyrt. Det er så mye plikt i skoleåret.

Claudia Ramos har to sønner. Hun sier det varierer hvor nøye de ulike kommunene følger opp lærepliktloven med bøtelegging.

– Det er bra, jeg vet ikke om det blir etterfulgt, men man må jo prøve.

Rosalee van Groeningen sier den nådeløse kontrollen fungerer.

– Jeg synes det er bra at man må betale en bot når man ikke er på skolen. Det forebygger skulking å la foreldrene få høre det når de ikke sender barna til skolen.

Rammer foreldrenes lommebok

Myndighetenes oppsøkende virksomhet avslører at hver fjerde elev ikke er hjemme når inspektørene foretar hjemmebesøk. 

De får en lapp i postkassen, med innkalling til samtale, en form for avhør der skulkepolitiet opplyser om at foreldrenes rett til å forholde seg taus på spørsmål som «Kan du fortelle meg hvor din sønn var den dagen? Ifølge loven er det er forbudt å være borte fra skolen uten gyldig fravær. Du har overtrådt lærepliktloven.»

Robber Voskuil sier at jobben gir mening.

– Det vi nå gjør, er at luksusskulk involverer foreldrene. Det rammer ikke bare eleven, men foreldrenes lommebok. Det nytter.

Ingrid van Engelshoven som er varaordfører og ansvarlig for unge og utdanning i Den Haag kommune begrunner bøter og pliktig oppmøte med at foresatte trenger kraftigere signal enn melding med hjem.

Michel og Robbert kaller også foreldrene inn til avhør om hvorfor barna var borte fra skolen.
Michel og Robbert kaller også foreldrene inn til avhør om hvorfor barna var borte fra skolen.

Fravær øker risiko for frafall

Vi merker godt at luksusskulk virkelig går tilbake når folk merker at vi de blir kontrollert, at vi kommer på døren og gir bot. Skolefravær i det små er begynnelsen på skolefrafall, understreker hun og forsvarer utgiftene til sine 35 lærepliktinspektører med at samfunnet tjener på hver elev som fullfører skolen.

Nederlands nådeløse linje har redusert skolefrafall med 30 prosent i fjor. For elevene frykter lærepliktinspektørene, innrømmer Beau Niekell (17):

– De sitter bakerst i klasserommet. De ser i mappe og ser hvem som er der. Jeg ville fått bank av min mor, avslutter han.

Inspektører som oppdager alvorlige forhold i hjemmene involverer andre myndigheter for å sikre barnas rettigheter også innenfor andre områder enn utdanning. Van Engelshoven sier det at et barn merker at det er ønsket i klassen, at det er savnet dersom det ikke går på skolen, også kan bidra til barnets selvfølelse og følelsen av å spille en rolle i samfunnet.