Politiets spesialstyrke lurt til aksjon foran 2000 tilskuere på webkamera

Politiet i USA får stadig oftere falske meldinger om alvorlige gisselsituasjoner for å lure dem ut på farlige aksjoner.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Politiet i Littleton, Colorado, fikk tidligere denne uken melding om at flere personer var skutt i en kontorbygning i byen.

Politiet sendte tungt bevæpnet politi som stormet inn på adressen. Der fant de bare en ung mann som satt og spilte videospill på nettet med 2000 deltakere.

Det viste seg fort at meldingen om skyting var falsk, og innringeren drev trolig med det som har fått tilnavnet «swatting». Fenomenet er ganske nytt, men i økende grad vanlig - spesielt i spillmiljøene i USA.

Den dramatiske politiaksjonen ble filmet av deltakere i spillet over internett, og ble lagt ut på sosiale medier onsdag. 

På klippet ser man først at mannen ser seg over skulderen, og hører at de klarerer flere rom. Når de stormer inn der han sitter, hever han armene, og han har flere våpen rettet mot seg mens han legges i bakken. 

Situasjonen er både dramatisk og farlig. Reagerer noen irrasjonelt og forsøker å stikke av kan det få fatale konsekvenser. I dette tilfellet ble også barnehager, skoler og lokale bedrifter evakuert.

Politiet opplyser i etterkant av denne episoden at såkalt «swatting» er et økende problem. Bare siden juni har de hatt seks falske meldinger. De sier allikevel at de falske melderne legger igjen digitale spor, og er i stor fare for å bli oppdaget.