BLODIG OG FORSLÅTT: Ilgar Nasibov ligger på sykehus på et hemmelig sted etter overfallet. Foto: Azadlic Radiosu/rafto.no
BLODIG OG FORSLÅTT: Ilgar Nasibov ligger på sykehus på et hemmelig sted etter overfallet. Foto: Azadlic Radiosu/rafto.no

Slik så menneskerettsforkjemperen ut etter brutalt overfall

Ektemannen til Raftopris-vinneren fra 2009 ble funnet blodig og forslått på kontoret.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ilgar Nasibov er ektemann og samarbeidspartner til Malahat Nasibova, som mottok Raftoprisen i 2009.

21. august ble Nasibov overfalt på sitt kontor. Han ligger nå med alvorlige skader i hode- og brystregionen i sitt hjem i den isolerte eksklaven Nakhchivan, opplyser Raftostiftelsen i en melding.

– Overfallet føyer seg inn i en rekke av hendelser hvor opposisjonelle og menneskerettsforkjempere i Aserbajdsjan er blitt trakassert og fengslet i løpet av de siste ukene, opplyser seniorrådgiver Iver Ørstevik.

Kjemper for menneskerettigheter

Malahat Nasibova er journalist og menneskerettighetsaktivist i Aserbajdsjsan. Hun ble tildelt Raftoprisen for hennes modige kamp for en fri og uavhengig presse.

– Nasibova har vært en kritisk stemme mot myndighetene i ti år, og hun nekter konsekvent å gi opp kampen for ytringsfrihet. Hun rapporterer om politivold mot vanlige borgere, kidnapping av opposisjonspolitikere og angrep på journalister, heter det i begrunnelsen fra Raftostiftelsen.

HEDRET: Ilgar Nasibov og Malahat Nasibova mottar Raftoprisen i 2009. Foto: rafto.no
HEDRET: Ilgar Nasibov og Malahat Nasibova mottar Raftoprisen i 2009. Foto: rafto.no

CIA beskriver utbredt korrupsjon i Aserbajdsjan og at regjeringen anklages for å være autoritær. I forbindelse med at Eurovision ble arrangert i hovedstaden Baku i 2012, ble det dokumentert omfattende brudd på menneskerettighetene i landet.

Alvorlig skadet

Ilgar Nasibov ble banket bevisstløs mens ukjente gjerningsmenn gjennomsøkte hans kontor. Han ble påført hjernerystelse, brudd på kinnben, nese og ribbein, og ett øye er blindet. 

Han ligger nå på sykehus på et hemmelig sted på grunn av trusler han har mottatt.

– Det voldelige angrepet sammenfaller med en ny bølge av statlig undertrykkelse mot sivilsamfunnet, og finner sted mens Aserbajdsjan innehar formannskapet i Ministerkomiteen i Europarådet, heter det i en uttalelse fra blant andre Helsingforskomiteen, Raftostiftelsen og Reportere uten grenser.