TV 2-dommerens svigerfar (56) er kraftig rammet av ALS

Trine Dehli Cleves svigerfar lider av den uhelbredelige sykdommen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

«Skal vi danse»-dommer Trine Dehli Cleve er en av de mange norske kjendisene som har helt en bøtte isvann over hodet for å støtte kampen mot sykdommen ALS.

For Cleve handlet dette om langt mer enn bare en kalddusj. Hennes svigerfar Bjørn Bjørnstad har ALS, og må ha pleie døgnet rundt. 

Berg- og dalbane

For dansedommeren og familien har det vært vanskelig å se Bjørn gå fra å være helt frisk til å svinne hen til sykdommen.

– Man lever litt i berg- og dalbane, familien og alle rundt. Vi har sluttet å tenke på når dette ender. Vi lever i nuet sammen med Bjørn, sier dansedommeren til TV 2.

Bjørnstad fikk de første symptomene på sykdommen 2008, men helsetilstanden har det siste året blitt kraftig forverret. Han er lenket til en spesialbygget stol, og kommuniserer gjennom en datamaskin.

– Det har vært fra at han ikke klarte å åpne en flaske, til at han var ute og syklet og kjente at han ikke klarte å holde nakken oppe. Når vi ser bare to år tilbake, så ser vi at det er mye som skjer, sier Cleve og legger til:

STØTTESPILLERE: Trine Dehli Cleve og Peter Linnerud besøker og hjelper Bjørn så ofte de kan. Bjørn setter stor pris på å få besøk. (Foto: TV 2)
STØTTESPILLERE: Trine Dehli Cleve og Peter Linnerud besøker og hjelper Bjørn så ofte de kan. Bjørn setter stor pris på å få besøk. (Foto: TV 2)

– Det er ikke noe hyggelig å se at det skjer med noen man er glad i. 

Alltid litt sterkere

Bjørn bruker nå all sin tid på å samle inn penger til forskning på muskelsykdommen. Han har startet organisasjonen «Alltid litt sterkere» (ALS), hvor han samler inn penger til forskning om ALS ved Karolinska Institutt i Sverige. I tillegg har han skrevet brukerveiledninger for andre i samme situasjon og har arrangert likemannstreff i Oslo.

Organisasjonen består av personer som selv har opplevd sykdommen i nære relasjoner. En av dem er Bjørns kamerat Peter Linnerud. Han har kjent Bjørn i mange år, og har fulgt sykdomsutviklingen hans på nært hold.

PÅ BESØK: Trine Dehli Cleve sammen med svigerfaren Bjørn. (Foto: TV 2)
PÅ BESØK: Trine Dehli Cleve sammen med svigerfaren Bjørn. (Foto: TV 2)

– Det har vært lærerikt i hvert fall, og selvfølgelig veldig trist da han ble dårlig. Men det har vært veldig hyggelig å kunne være med ham videre også, og være sammen med ham om dette her, sier Linnerud og understreker hvor viktig organisasjonen er for kameraten.

Glad for isbøtte-kampanje

Det er registrert rundt 400 mennesker i Norge med sykdommen ALS. At isbøtte-kampanjen på Facebook gjør at flere blir oppmerksomme på sykdommen, synes Bjørns familie er flott. 

 – For seks år siden da Bjørn fikk diagnosen, visste ikke vi heller så mye om hva det var, og vi måtte lese oss opp. Det at det blir fokus på sykdommen, og at folk forstår hva det er, det setter vi utrolig stor pris på, sier Trine Dehli Cleve.

Organisasjonen har også merket at donasjonene har økt i takt med antall kalde vannbøtter på internett.

– Jeg håper at dette ikke stopper opp, skriver Bjørn inn på datamaskinen.

Ønsker du å hjelpe Bjørn eller andre i samme situasjon, kan du lese mer om organisasjonenen her.

Se Bjørns utfordring til Erna og Jonas her: