– Terrortrusselen er «alvorlig» i Storbritannia

Storbritannias innenriksminister sier fredag ettermiddag at det er økt fare for terror.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ifølge BBC er trusselnivået i Storbritannia hevet til «alvorlig» på grunn av utviklingen i Irak og Syria.

Innenriksminister Theresa May sier at etterretningsopplysningene ikke tyder på fare for en nært forestående terroraksjon.

Men at terrortrusselen er hevet til dette nivået, betyr at det er «høyst sannsynlig» at et terroranslag vil finne sted.

– Ikke en konflikt «langt hjemmefra»

– Ambisjonen om å etablere et ekstremistisk kalifat i hjertet av Irak og Syria er en trussel mot vår egen sikkerhet her i Storbritannia, sa statsminister David Cameron da han kommenterte situasjonen fredag ettermiddag.

BER FOLK VÆRE PÅ VAKT: Innenriksminister Theresa May og statsminister David Cameron. Foto: NTB scanpix
BER FOLK VÆRE PÅ VAKT: Innenriksminister Theresa May og statsminister David Cameron. Foto: NTB scanpix

Cameron viste til henrettelsen av den amerikanske journalisten James Foley og at bøddelen sannsynligvis er en britisk terrorist.

– Min første prioritet som statsminister er å sørge for at vi gjør alt som er mulig for at folk skal være trygge, sa Cameron.

Se talen øverst i artikkelen

Høyt nivå

Det er MI5s analyseseksjon som står bak vurderingene som innenriksministeren offentliggjorde fredag ettermiddag. Ifølge sikkerhetstjenesten MI5 har ikke trusselnivået i hele Storbritannia ligget så høyt siden januar 2010.

– Det økte trusselnivået er knyttet til Syria og Irak, der terrorgrupper planlegger angrep mot vestlige land. Det er sannsynlig at disse terrorplanene involverer fremmedkrigere som har reist fra Storbritannia og Europa for å delta i konflikten, sier May til Sky News.

Politipatruljer kommer til å være mer synlige i offentligheten fra fredag ettermiddag som følge av den økte trusselen.

Ber folk være på vakt

Sjefen for det britiske politiets antiterror-styrke, Mark Rowley, sier endringen innebærer at det er svært sannsynlig («highly likely») at et terrorangrep kan finne sted i Storbritannia.

– Vi oppfordrer derfor publikum til å være årvåkne og å rapportere mistenkelig aktivitet til politiet, uttaler Rowley i en pressemelding.

– Fra i ettermiddag begynner vi å øke antallet synlige politipatruljer og implementerer andre sikkerhetstiltak, heter det videre.

Ikke «nivåer» i Norge

PST ønsker ikke å kommentere trusselsituasjonen i andre land. I Norge opererer man heller ikke med trusselnivåer på samme måte som i for eksempel Storbritannia.

– Normalt gjør man trusselvurderinger som fremlegges en gang i året. Det er den trusselvurderingen som ligger til grunn. Analyser gjøres hele tiden, men det er ikke noe som tilsier at vi skal gå ut og informere folk slik vi gjorde i sommer, sier seniorrådgiver Siv Alsén til TV 2.

24. juli gikk PST ut og varslet om en mulig terrotrussel mot Norge. Bakgrunnen var informasjon om at personer med tilknytning til en ekstrem islamistisk gruppe i Syria var på vei mot Europa for å gjennomføre en terroraksjon, og Norge var konkret nevnt.

Opplysningene ble vurdert som troverdige, og en rekke tiltak ble iverksatt for å overvåke grensen og trafikknutepunkter.

1. august opplyste PST at denne trusselen var svekket.

«Giftig ideologi»

Statsminister David Cameron levner ingen tvil om terrortrusselens opphav.

– Årsaken til denne trusselen mot vår sikkerhet er klar: det er en giftig ideologi basert på ekstrem islamisme som fordømmes av alle trosretninger og alle religiøse ledere. Den tror på å bruke de mest brutale former for terrorisme for å tvinge folk til å akseptere et forvridd syn på verden og å leve i en tilnærmet middelaldersk stat, sier Cameron fredag ettermiddag.

Ifølge statsministeren har minst 500 briter reist fra Storbritannia for å kjempe i Syria og Irak. Nå varsler han tiltak for å hindre dette. Ny lovgivning skal gjøre det enklere å frata folk passet.