Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Vi er med ham på tur i Sørmarka i Akershus. Rett ved stien står brune steinsoppene i alle størrelser.

– Dette er helt utrolig. Soppene er helt perfekte. Italienerne risikerer livet sitt for å få tak i dem.

Noen ville kanskje drept for å få en slik, sier soppmannen som er i svært godt humør.

– I år er det overflod. Alt for mye. Det er masse steinsopp over hele landet. Men nesten ingen plukker dem. Det er mange, mange år siden vi har opplevd noe slikt.

<div> <div><img src="http://labrador.tv2.no/image/?imageId=5958027&width=572&height=322&digest=2f17cacd2a" alt="Steinsopp. Foto: Bjørn Roger Brevik" style="width:100%;display:block;"></div> <div style="background-color: #beeebe;padding:14px;"> <p><strong>STEINSOPP</strong> er en hurtigvoksende sopp som kan bli meget stor på bare få dager. Den har en lys til mørk brun hatt og en tykk og klompete fot som er hvit eller lysere brun enn hatten. Rørene på hattens underside er hvitaktige på unge sopper og blir etter hvert gulere. Fruktkjøttet er fast og hvitt. Smaken er mild, søt og nøttaktig, og meget god og anvendelig til mange retter. Steinsopp finnes kun viltvoksende.</p><p>Steinsopp vokser både i løv- og barskog og den vokser i hele Norge. Norsk sesong fra juli - oktober.</p><p><small><a href="http://www.frukt.no/leksikon/gronnsaker/faktaark1/steinsopp/">Kilde: Opplysningskontoret for frukt og grønt</a></small> </div></div>

Det er den fine varme sommeren etterfulgt av kjøligere og fuktigere vær som har gitt oss dette unike soppåret, sier Karlsen.

Unødig soppfrykt

Sopp i alle farger og fasonger dekker skogsteppet i Sørmarka. Flesteparten er spiselige, men noen få er giftige.

– Alt for mange er redde for sopp. Vi har hatt alt for mye fokus på de farlige. Men det er så få av dem og de er lett å gjenkjenne. Frykten for dem bør ikke ta fra oss gleden, sier Karlsen.

Han håper mange flere nordmenn nå oppdager steinsoppen i løpet av årets gode sesong og han har nylig gitt ut en egen bok om steinsopp.

– Dersom folk er usikre på hvilke sopper de kan plukke, arrangerer vi nå soppturer over hele landet. Det er ikke mye som skal til for å få nok kunnskap til å fylle en kurv, sier Karlsen som er Karlsen er soppsakkyndig i Norges sopp- og nyttevekstforbund.

<span data-lab-bold="bold" class="bold txt-red" data-lab-color="txt-red" id="ext-gen1572"><span data-lab-font-icon="icon-play" class="lab-font-icon icon-play"> </span>VIDEO:</span> Se hvordan du skiller farlig sopp fra de spiselige

ELSKER SOPP: LucaFrediano vedeksklusive Baltazar Ristorante & Enoteca i Oslo. Foto: Bjørn Roger Brevik
ELSKER SOPP: Luca Frediano ved eksklusive Baltazar Ristorante & Enoteca i Oslo. Foto: Bjørn Roger Brevik

Skogens konge

Det er ikke bare steinsopp i skogen nå. Matsoppene er mange. Men for de italienske kokkene på Baltazar Ristorante & Enoteca er det steinsopp som teller.

Kurven vi plukket på en time i skogen er verdt et par tusen kroner i Italia forteller de.

– Dette er ikke en lett sopp å finne i Italia. Vi betaler over 40 euro kiloen for en kilo med steinsopp fra Italia. Dere er utrolig heldige som har så mye av den nå. Også er den helt gratis.

Porcini heter steinsopp på italiensk. Dette er skogens konge og kan brukes i all slags mat. Vi spiser den også gjerne rå. En virkelig delikatesse, sier Lorenzo Negru.