Fabian Stang beklager beise-blemme

Oslo-ordføreren legger seg paddeflat, men bedyrer at han handlet i god tro.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fredag ettermiddag la Oslo-ordfører Fabian Stang (H) ut en melding på Facebook, der han beklager at han ikke betalte skatt da hytta hans skulle beises i sommer. 

Se intervju med Oslo-ordføreren i videovinduet over.

– Kjære alle sammen. Jeg har dummet meg ut, skriver Stang på Facebook. 

– Jeg engasjerte i sommer en anbefalt håndverker for å få hjelp til å beise hytta. Etter at arbeidet var utført betalte jeg, i god tro, det mottatte krav på 42.000,- til oppgitt bankkonto. I går ble jeg gjort oppmerksom på at den aktuelle håndverkeren ikke er registrert som næringsdrivende.

BEKLAGER: Dette er teksten Fabian Stang la ut på Facebook. (Foto: Skjermdump)
BEKLAGER: Dette er teksten Fabian Stang la ut på Facebook. (Foto: Skjermdump)

– Neste gang tar jeg nok malerkosten selv

– Det medfører at jeg skulle ha sendt inn lønns- og trekkoppgave til det lokale kemnerkontoret og skatt skulle vært trukket fra det utbetalte beløpet. Derfor har jeg i dag sendt inn de nødvendige oppgaver og har betalt inn alt av skatter og avgifter i henhold til reglene for oppgjør for private arbeidsgivere.

– Skatten er et spleiselag, og jeg betaler min skatt med glede. På ingen måte har jeg ment å unndra skatt og er svært lei meg for det som har skjedd. Jeg har lært meg en lekse og neste gang tar jeg nok malerkosten fatt selv – hvis ikke skal jeg sørge for at alt av papirer er i orden! avslutter ordføreren på Facebook. 

– Ikke betalt svart

BEISEBLEMME: Dette er den aktuelle hytta, som ligger på Skeikampen i Gausdal kommune i Oppland. (Foto: Harald Jacobsen / TV 2)
BEISEBLEMME: Dette er den aktuelle hytta, som ligger på Skeikampen i Gausdal kommune i Oppland. (Foto: Harald Jacobsen / TV 2)

Ifølge Dagbladet kan Stang ha brutt en rekke lover og regler da hytta skulle beises. Overfor avisen innrømmer han at han ikke sjekket mannens ansettelsesforhold eller arbeidsvilkår. Det ble heller ikke skrevet kontrakt, men det foreligger ikke en gyldig kvittering. 

Ettersom mannen ikke er ansatt som håndverker eller er næringsdrivende, er det ordføreren som etter loven har arbeidsgiveransvaret. 

Den aktuelle hytta ligger på Skeikampen i Gausdal kommune i Oppland.

– Dette er ikke svart arbeid, det forutsetter jo at vedkommende ikke betaler skatt av det han har fått som lønnsinntekt. Det som er utfordringen er at det skulle vært foretatt forskuddstrekk og betalt arbeidsgiveravgift, all den stund han ikke er selvstendig næringsdrivende, sier Stang til TV 2. 

Stang sier han ble anbefalt mannen som beiset hytta av en nabo som tidligere hadde brukt han tidligere.

– Jeg fikk et telefonnummer, og så ringte jeg og spurte om de kunne foreta denne jobbe. Så fikk jeg et oppsett på hva det hadde kostet og betalte det til oppgitt bankkonto.

Fikk beløp på SMS

Oppsettet på kostnadene fikk han på en tekstmelding sammen med kontonummeret.

– Så du fikk ingen faktura på jobben?

– Jeg fikk i og for seg en faktura på tekstmelding med oppsett på timeforbruk, reisegodtgjørelse og så videre.

– Men når du får en SMS på beløpet, burde det ikke ringe en bjelle da, at du burde sjekket med en gang og unngått en slik situasjon?

– Nei, problemet her at det jeg skulle ha sjekket var om vedkommende var registrert som selvstendig næringsdrivende.

Stang bedyrer i Facebook-posten at han handlet i god tro, men vil ikke si noe om han forventer å bli trodd på dette punktet. 

– Det får være opp til andre å vurdere, men jeg benytter meg ikke av svart arbeid, jeg går faktisk ikke på rødt lys en gang.