Ny norsk racerbåt-rekord:     

Slo den danske verdensrekorden med syv minutter

Krysset strekningen mellom Oslo og København på 5 timer og 25 minutter.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Pilot Terje Jordfald og navigatør Truls Kristiansen fra Østfold slo fredag formiddag den gamle rekorden i å krysse strekningen mellom Oslo og København.

Dette klarte de med en margin på syv minutter. 

I en 36 fots åpen båt med en toppfart på 75 knop har teamet knust den gamle rekorden som danskene innehadde på 5 timer, 32 timer og 13 sekunder. Verdensrekorden ble satt på samme dato i 2003, men er nå danket ut av Norge. 

Fikk store problemer

TV 2 har fulgt deler av den spektakulære ferden som startet ved Dyna Fyr utenfor Bygdøy i Oslo til Kronløbet i den danske hovedstaden.

De fikk en trøblete start i møte med noen store bølger og resten av turen har vært strabasiøs med flere uforutsette stopp. Allikevel klarte de å slå verdensrekorden med sine 5 timer og 25 minutter.

– Turen har vært fin, men vi begynte litt idiotisk med en manøver etter 500 meter da vi greide å kjøre inn i en stor bølge fra en cruisebåt. Da løsnet noe av det elektriske og den ene motoren stoppet, så da måtte Truls skru i nesten en halvtime. Også hadde vi to propellhavarier underveis og måtte bytte propell to ganger, sa pilot Terje Jordfald til dansk TV 2 da de kom i mål.

– Trodde dere på noe tidspunkt at dere ikke kom til å klare rekordforsøket?

– Vi hadde jo med to reservepropeller, men hadde ikke trodd at noen av propellene skulle ryke. Etter at vi hadde byttet den siste og måtte kjøre i full fart for å rekke forsøket med to meter høye bølger, da kjente vi det på kroppen.

Norge hadde rekorden i 1997

Jordfald forteller at rekordforsøket var for å hylle kompisen sin. 

– Det er en gammel kamerat av meg som hadde rekorden først i 1997, så slo noen dansker ham i 2003. Jeg syntes det var koselig å ta den tilbake. 

Feiring blir det derimot lite av, for helgen skal tilbringes i rolige omgivelser på hyttetur med familien, forteller de. 

Vil prøve på nytt

På spørsmål om de har noen nye mål nå som verdensrekorden er i havn, svarer navigatøren Truls Kristiansen raskt. 

– Kjenner jeg Terje rett, så tror jeg det blir et nytt mål ja, sier han og smiler. 

Jordfald hopper inn og forteller at han er skuffet over prestasjonen og at han ønsker å ta en ny tur. 

– For å være helt ærlig, så gikk jo dette veldig galt. Tilslutt klarte vi å slå den, men å starte på den måten vi gjorde, var helt idiotisk. 

Strategien er klar for neste tur.

– Da må vi ikke starte å hardt og være litt bedre til å lese sjøen. Det kom brått på oss begge og vi fikk en heisatur som vi lærte mye av, legger Kristiansen til.