MASSIV NYSIGNERING: Ángel Di María kostet Manchester United snaue 60 millioner pund, rundt 600 millioner kroner. PHOTO AFP / STEVE PARKIN
MASSIV NYSIGNERING: Ángel Di María kostet Manchester United snaue 60 millioner pund, rundt 600 millioner kroner. PHOTO AFP / STEVE PARKIN

Dette er mulighetene Ángel Di María gir van Gaal og United

– Nå mangler de bare én spillertype for å kunne beherske flere systemer.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se alt av engelsk fotball
direkte — Klikk her

Se Burnley - Manchester United på TV 2 Sport Premium kl 13.45!

– Det blir 3-4-3, men det kan lett endres til 4-3-3 om det ikke fungerer, sa Louis van Gaal da LA Galaxy hadde blitt banket 7-0 i sommerens første treningskamp.

Har det fungert? Etter 1-2 mot Swansea og 1-1 mot Sunderland, er det i alle fall vrient å argumentere for at 3-5-2 hittil har vært en braksuksess.

Med Ángel Di Marías ankomst vil trolig også 4-3-3 være mer aktuelt for van Gaal, som tidligere denne sommeren ga uttrykk for at han manglet riktig type spiller for å legge om.

– Vi har ikke en ving av ypperste klasse, som Ronaldo eller Di María.

– Di Maria kan vinne kamper på egenhånd

TV 2s ekspert Claus Lundekvam forventer at Ángel Di María vil gi United et stort løft.

– Han har kvaliteter som et hvilket som helst lag bare kan drømme om. Jeg er ikke tvil om at han kan vinne kamper på egenhånd hvis han finner formen, mener Lundekvam.

– Mange har hevdet at dette ikke først og fremst var spillertypen United trengte, og at behovet for en midtstopper er større. Hva tenker du om det?

– Jeg kan forstå hvorfor noen mener det, men det viktigste - uavhengig av formasjon og system - er at de får en spiller i ypperste verdensklasse som kan avgjøre kamper for dem. 

Tror 4-3-3 passer best

Lundekvam er spent på hvordan van Gaal syr sammen laget etter sin nye signering.

– Det blir svært interessant å se hvordan han komponerer dette. Fordelen med 3-5-2 er at han på sikt har Shaw til venstre og duoen Rafael-Valencia til høyre, som alle passer godt til vingbackrollen. Problemet slik jeg ser det, er at de fortsatt mangler den riktige stoppertypen sentralt i forsvaret.

Lundekvam har selv spilt i både tre- og firebackslinje. Han spilte klart mest i firebackslinje, men Glenn Hoddle og Graeme Souness eksperimenterte begge med en treer bakerst. 

– Det er noen spesielle prinsipper du er nødt til å være komfortabel med i en trebackslinje, som ikke nødvendigvis er sammenlignbart med en firebackslinje. Etter min erfaring er det ofte mye tydeligere soneforsvar med fire, mens det ofte går mer i mannsmarkering når du spiller med tre.

Her etterlyser Lundekvam et par spesifikke spillertyper.

– Signeringen av Rojo virker i utgangspunktet fornuftig. Søramerikanske forsvarsspillere er ofte sterke mann-mot-mann, og jeg har inntrykk av at dette også er en av Rojos fremste styrker. Likevel mangler de en stoppertype sentralt som faller av og organiserer forsvarsrekken.

Hvis United sikrer seg dette før overgangsvinduet stenger, så har Lundekvam troen på at laget vil se veldig bra ut.

– Smalling, Evans og Jones er bra fotballspillere, men de mangler den lederen som kan styre skuten bakfra. Ikke minst i offensiv markering. Det de trenger er en type som Hummels eller Vidic.

– Fantastisk å beherske flere system

Mange har stilt spørsmålstegn ved at Louis van Gaal så tydelig brukte treningskampene til å drille 3-5-2 hvis han nå likevel endrer til 4-3-3. 

Lundekvam er bare delvis enig.

– Spillertypene de har i United er naturligvis mest vant til å spille i et firemannsforsvar. De kjenner disse prinsippene bedre enn noe annet, og vil naturligvis være mer tilpasset til slike roller. Sånn sett har de trolig bedre forutsetninger for å spille med fire bakerst. Samtidig er det en fantastisk styrke å kunne bytte om, mener den tidligere stopperkjempen.

Lundekvam mener at van Gaal særlig offensivt har en interessant sammensetning av spillere.

– Når de er i form er både Shaw og Rafael gode løsninger på back og vingback. I trioen foran kan man få en helt annen dynamikk med renere vingtyper i 4-3-3, hvor Ángel Di María blir helt sentral. Hvis de signerer en riktig stoppertype før vinduet stenger, og spillerne blir komfortable med å variere system, så kan dette bli veldig bra.

Lundekvam er samtidig tydelig på at åpningskampen var en rystende skue.

– De har slavisk fulgt en kampplan som i mine øyne har vært litt feig. Det har vært masse ballbesittelse, som i og for seg er positivt, men ikke når tempoet er så lavt. I en serieåpning på Old Trafford skal man gå rett i strupen på et lag som Swansea, mener TV 2s ekspert.

I dag venter bortekamp mot Burnley. Uavhengig av 3-5-2 og 4-3-3 er det en kamp Manchester United bør vinne.