Minst fem norske kvinner fanget i Syria: «Jeg beklager. Jeg gjorde feil. Jeg visste ikke. Tilgi meg»

Minst fem norske kvinner er i Syria mot sin vilje, ifølge fortvilte familier. Nå trygler de Utenriksdepartementet om hjelp.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

TV 2 har møtt faren til en ung kvinne som holdes innesperret av terrorgruppa Islamsk Stat (IS). I halvannet år har han båret på hemmeligheten som kun hans nærmeste vet om.

Datteren er en av flere norske borgere som har reist fra Norge til Syria. Nå angrer hun.

– Hun har sagt mange ganger at «Jeg beklager», «Jeg gjorde en feil», «Jeg visste ikke det», «Tilgi meg». Hadde hun visst at det skulle bli som det har blitt hadde hun aldri ha gjort det, sier en gråtende far til TV 2.

Har holdt det hemmelig

Han har aldri før fortalt sin historie. Datteren er en av minst fem norske kvinner som nå er i Syria. Ifølge faren blir hun holdt innesperret av terrororganisasjonen Islamsk Stat.

– Hun lager mat og vasker tøy. De er det eneste hun har å gjøre der, sier faren som har kontakt med datteren gjennom telefon.

– Får ikke lov til å gå ut?

– Nei, ikke i det hele tatt.

Den unge kvinnen skal ha fortalt familien at hun ville hjelpe foreldreløse barn. Virkeligheten i Syria var helt annerledes.

– Som familie er vi knust. Vi klarer nesten ingenting. Liver er satt på vent, sier faren.

Frykter hun kan dø

Han er sterkt preget av situasjonen og frykter at datteren når som helst kan dø.

Generalsekretør i Islamsk Råd Norge, Mehtab Afsar blir kontaktet av fortvilte foreldre som har barn som er i ekstremistenes klør. FOTO: TV 2
Generalsekretør i Islamsk Råd Norge, Mehtab Afsar blir kontaktet av fortvilte foreldre som har barn som er i ekstremistenes klør. FOTO: TV 2

Også to søstre fra Bærum reiste til Syria i fjor. De blir i følge familien holdt fanget av ekstreme islamister.

Faren til den unge kvinnen forteller at han i lang tid har forsøkt å få hjelp fra norske myndigheter uten å lykkes. Til slutt gikk han til Islamsk Råd Norge for å be om bistand.

Generalsekretær Mehtab Afsar opplyser at de er i kontakt med flere som vil ut av ekstremistenes klør. Både i Norge og i utlandet. Paraplyorganisasjonen som representerer 70.000 muslimer følger tett opp ungdom som enten har blitt radikalisert eller som er i faresonen.

– Denne familien tok kontakt og vi har fulgt dem opp i snart et halvt år. Vi har forsøkt å hjelpe dem gjennom å ta kontakt med offentlige instanser, men vi møter veggen. Det er på en måte ingen tiltak som de kan benytte seg av for å få hjelp til å få datteren sin tilbake, sier Mehtab Afsar.

Flere gravide

TV 2 vet at flere av de norske kvinnene i Syria har blitt gravide. UD bekrefter at flere familier har bedt dem om hjelp.

– Mange av disse oppgir at de har reist på feil premisser. At de har opplevd en annen virkelighet enn det de trodde og ønsker hjelp til å komme seg ut derfra. Da er dessverre skaden allerede skjedd. De har reist inn og våre muligheter til å hjelpe dem er veldig liten, sier kommunikasjonssjef i Utenriksdepartementet, Frode O. Andersen til TV 2.

Men den sønderknuste faren nekter å gi opp håpet.

– Jeg har solgt bilen min for å ha nok penger til å få gjort noe, sier han.