Nå må du sjekke barna for disse krypene

Høsten er høysesong for lus og apotekene er utsolgt for det mest effektive lusemiddelet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Halvparten av alle norske barn får lus i løpet av barndommen. De små krypene kan være ekle, og selv om de ikke er farlige kan det være en utfordring å bli kvitt dem. 

Se hva barna syns om lus i reportasjen over. 

Det mest kjente symptomet er kløe i hodebunnen.
Det mest kjente symptomet er kløe i hodebunnen.

Lusene smitter mellom mennesker ved direkte kontakt, og derfor er barn spesielt utsatt. Derfor oppfordrer Folkehelseinstituttet alle til å sjekke håret til barna denne helgen. At så mange som mulig oppdager lusen samtidig kan ta knekken på spredningen. 

- Det er viktig å sjekke om man har hodelus eller ikke, for da kan man unngå at man smitter andre, sier forsker Bjørn Arne Rukke ved Folkehelseinstituttet. 

Trenger ikke fryse puter

Alle som tror at man må vaske ned hele huset og fryse ned dyner, puter og kosedyr kan også ta det helt med ro. Ifølge forskeren er ikke dette nødvendig for å bli kvitt lusa. Den bryr seg heller ikke om håret er nyvasket eller skittent.

Bjørn Arne Rukke forsker på lus.
Bjørn Arne Rukke forsker på lus.

- Det er stort sett det at man får hodene mot hverandre som gjør at lusene smitter, ikke at de smitter fra andre ting enn hår, sier Rukke. 

Utsolgt

Det finnes mange produkter til salgs som tar knekken på lusene.Men et av legemidlene som anbefales, Prioderm, er utsolgt fra produsenten og kommer ikke i butikkene igjen før om flere måneder. Dermed må du ta knekken på lusene med andre midler eller kamme barna jevnlig med lusekam.