Væpnet politi på Hovedbanegården i København torsdag, etter at det ble satt i gang en større aksjon da  passasjerer på et forstadstog meldte fra om en mann som oppførte seg mistenkelig.
Foto: Claus Bech / NTB scanpix
Væpnet politi på Hovedbanegården i København torsdag, etter at det ble satt i gang en større aksjon da passasjerer på et forstadstog meldte fra om en mann som oppførte seg mistenkelig. Foto: Claus Bech / NTB scanpix

Dansk politi slo full terroralarm – men mistenkte hadde bare eksamensnerver

Politiet i København satte den danske metropolen på hodet i terrorfrykt. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det var torsdag morgen at operasjonssentralen i Kongens by fikk inn det de kalte en høyst troverdig anmeldelse: En mystisk mann hadde sittet på t-banen og lest i en bok om terrorangrepet 11. september 2001. Dermed trykket polititoppene inn den store røde knappen, og etterlyste en mann med bilde og advarte befolkningen mot en generell terrortrussel.

Politibetjenter bevæpnet med maskinpistoler rykket ut til Nørreport stasjon og gjennomsøkte hele området etter den mystiske mannen som hadde blitt observert av en engstelig danske.

Her er bildet politiet gikk ut med i etterlysningen.
Foto: Politifoto / NTB scanpix
Her er bildet politiet gikk ut med i etterlysningen. Foto: Politifoto / NTB scanpix

Mannen med den høyst mistenkelige atferden ble beskrevet som om lag 30 år gammel, med sort hår, og – hold deg fast – HELSKJEGG!

Dramaet pågikk i timesvis. Først ut på ettermiddagen ble mannen, som egentlig bare var mistenkt for å være mystisk, identifisert etter tips fra hans nærmeste familie.

Årsaken til den mistenkelige oppførselen får hele aksjonen til å fremstå som noe pinlig for den danske lovens lange arm:

Mannen var nemlig på vei i morgenrushet for å ta en eksamen på Københavns universitet, og var derfor veldig nervøs, skriver Politiken.

– Vi har identifisert den unge mannen, og det ser ut til å dreie seg om et fullstendig «legalt» forhold, sier politiinspektør Mogens Lauridsen.

Han vil ikke gå med på at politiet slo litt for hardt på stortromma. På en pressekonferanse sa Lauridsen at det er en generell terrortrussel mot Danmark. Det skal ikke ha knyttet seg en konkret terrortrussel til den nervepirrende eksaminasjonen i formiddag.

– Vi har ment at det var en god i idé å holde befolkningen løpende orientert med hva vi hadde på gang. Jeg mener absolutt ikke at vi har overreagert, sier Lauridsen.

Den mystiske mannen selv, Alisiv Ceran, sier til TV 2 Danmark at han beklager om han skremte kvinnen som ringte politiets nødnummer:

– Jeg vil si til kvinnen, om hun ser dette: Beklager hvis jeg skremte deg! Jeg vil smile litt mer fremover!