KOLLEGER FRA HVERT SITT LAND: Erik Angermann og Alex Forrest er begge brannmenn, men sikkerhetsnettet for yrkesrelaterte kreftsykdommer er totalt forskjellig i Norge og Canada. Foto: Asle Bentzen/TV 2
KOLLEGER FRA HVERT SITT LAND: Erik Angermann og Alex Forrest er begge brannmenn, men sikkerhetsnettet for yrkesrelaterte kreftsykdommer er totalt forskjellig i Norge og Canada. Foto: Asle Bentzen/TV 2

Erik (51) fikk kreft etter 20 år som brannmann. Staten nektet ham yrkesskadeerstatning

BERGEN (TV 2): Brannfolk i Norge ønsker visse kreftformer godkjent som yrkesskader. – Erik hadde fått yrkesskadeerstatning i Canada, sier den kanadiske brannmannen Alex. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De blir sendt inn i farlige branner for å redde liv og verdier. Men når de etter mange år i røyk og flammer får kreft, får de ikke sykdommen godkjent som yrkesskade.

– Brannfolk er der for oss. Da må vi være der for dem, sier Steve Ashton til TV 2.

Ashton er minister for nødetatene i den kanadiske provinsen Manitoba. Han var med på å innføre lovene som gir brannmenn rett på yrkesskadeerstatning, dersom de får kreft. 14 typer kreft er av forskere påvist å ha en sammenheng med brannyrket.

– Sunn fornuft

– Det er basert på forskning, som viser at brannfolk er mer rammet av kreft. Men for oss var det sunn fornuft: vi ber våre brannfolk gå inn i noen av de farligste situasjonene man kan forestille seg. Da må vi støtte dem når de blir syke, sier Ashton.

Temaet er emne for et stort seminar for brannfolk. I Bergen møtes brannfolk fra Norge, Sverige, Danmark, Australia og Canada for å sette søkelys på problemet.

RASK SPREDNING: Erik fikk påvist lymfekreft med rask spredning. Etter cellegift og stråling ble han friskmeldt i 2011. Foto: Privat
RASK SPREDNING: Erik fikk påvist lymfekreft med rask spredning. Etter cellegift og stråling ble han friskmeldt i 2011. Foto: Privat

Én av dem er Erik Angermann (51). Han fikk lymfekreft i 2010. I dag er han frisk igjen, men fikk avslag på søknaden om yrkesskadeerstatning. 

Hadde vært yrkesskade i Canada

Lymfekreft er en av de vanligste kreftformene blant brannfolk. Brannfolk får også oftere kreft enn resten av befolkningen.

– Hvis Erik hadde vært en kanadisk brannmann ville han fått sykdommen godkjent som en yrkesskade, sier den kanadiske brannmannen Alex Forrest.

Som enhver annen skade på jobben

Han er leder tillitsvalgt i den internasjonale brannmann-foreningen, og er i Bergen for å snakke om lovene i hjemlandet. Der er 

– Visse kreftformer er betraktet på nøyaktig samme måte som at en brannmann som faller igjennom et hull i hustaket. Det er ikke én brann som dreper oss, men hundrevis gjennom hele karrieren, sier Forrest til TV 2.

I Norge og mange andre land er det omvendt. Her må den enkelte brannmann- eller kvinne bevise at sykdommen henger sammen med farlige stoffer de utsettes for på jobb. 

NOE Å SMILE AV: Den ellers hårfagre brannmannen pyntet hodet med stjerner, og smiler etter nyheten om at cellegiften hadde god effekt. Foto: Privat
NOE Å SMILE AV: Den ellers hårfagre brannmannen pyntet hodet med stjerner, og smiler etter nyheten om at cellegiften hadde god effekt. Foto: Privat

Trodde det var forkjølelse

Erik Angermann fra Bergen ble kreftfri i mars 2011, etter cellegift- og strålebehandling for lymfekreft. Sykdommen startet med at han kjente en klump på siden av halsen. han trodde det var en forkjølelse, men gikk til lege likevel.

– Kvelden før jeg skulle få klumpen undersøkt på sykehuset, kjente jeg enda en klump like under kragebeinet. Jeg sa til min kone: «helsiken, her er en klump til», forteller Erik.

– Svarteste dagen i mitt liv

Da prøveresultatene var klare fikk han vite at han hadde lymfekreft.

– Jeg tenkte «hvor lenge skal jeg få leve?» Jeg tenkte på ungene mine. Hva skal jeg si til dem som sitter hjemme og venter på svar? De sendte meg tekstmeldinger og spurte hvordan det gikk, forteller Erik.

– Men jeg kan jo ikke svare i en tekstmelding at jeg har fått kreft. Så jeg måtte samle alle sammen hjemme og fortelle denne triste historien. Det var den svarteste dagen i mitt liv. Det var kjempetrist, sier han.

Han takker flinke leger og at han var raskt ute med å søke hjelp, for at han i dag er frisk.

– Jeg har kjørt ambulanse i 15 år, og sett mange sykehushistorier. Jeg ante fare da jeg kjente klumpene. På kreftavdelingen sa de også at jeg var heldig. Der kommer det jo folk med klumper store som tennisballer, som sprer seg til leveren og milten, sier han.

DISKUTERER SIKKERHET: Erik Angermann sammen med kollega Alex Forrest fra Winnipeg i Canada, og minister for nødetatene i den kanadiske provinsen Manitoba, Steve Ashton. Foto: Asle Bentzen/TV 2
DISKUTERER SIKKERHET: Erik Angermann sammen med kollega Alex Forrest fra Winnipeg i Canada, og minister for nødetatene i den kanadiske provinsen Manitoba, Steve Ashton. Foto: Asle Bentzen/TV 2

Sammenheng med jobben

Den erfarne brannmannen har alltid vært opptatt av å leve sunt. Som røykdykkere flest er han i god form, et krav yrkesgruppen må oppfylle for å kvalifisere til jobben. Derfor har brannfolk alle forutsetninger for å ha god helse. Likevel får de oftere kreft enn andre.

– Ettersom dette er den kreftformen som ligger høyt oppe oppe på listen over kreftformer blant brannfolk, får det meg til å tenke hvorfor jeg har fått det, sier han.

– Hvor har jeg fått i meg de stoffene? Det er ikke hjemme, på fjellet eller når jeg har trent. Det må jo være på jobben. Med de dårlige rutinene vi har hatt tidligere, og alle de skitne og sotete brannene jeg har vært med på, sier han.

Flere studier peker på en sammenheng mellom kreft og de skadelige stoffene som brannfolk utsettes for. Men lovverket i Norge åpner ikke for at dette teller som yrkesskade. 

– Jeg var forberedt på å få avslag på søknaden. Derfor krever vi en lovendring sånn at vi kan få hjelp vi også, sier Erik.

– Hvis jeg ikke hadde blitt frisk og levd lenger, hadde familien sittet igjen uten hjelp. Men jeg hadde risikert livet mitt og hjulpet folk i nød. Så får jeg straffen - det er sånn jeg ser på det, sier han.

Helseministeren: – Møter om kreft

TV 2 lykkes ikke å få kontakt med noen i Helsedepartementet som kunne kommentere innspillene fra brannmennene om kreftsykdom som yrkesskade.

Pressevakten henviste til et spørsmål om brannmenn og kreft fra stortingsrepresentant Ruth Grung (Ap), som helseminister Bent Høie (H) svarte på i juni 2014.

Spørsmålet dreier seg ikke om yrkesskadeerstatning, men om hva departementet vil gjøre for å undersøke sammenhengen mellom brannyrket og kreft.

Her skriver Høie at han har fått vite fra Kreftregisteret at det er en overhyppighet av enkelte kreftformer blant brannfolk. Høie viser til møter mellom Kreftregisteret og Statens arbeidsmiljøinstitutt (STAMI):

– Som helseminister ser jeg alvorlig på den risikoen brannmenn utsettes for gjennom sitt arbeid. Jeg er fornøyd med at Kreftregisteret og STAMI sammen kan vurdere om det er kunnskapsmessig grunnlag for å vurdere en grov eksponeringsmodell for brannmenn, skriver Høie i svaret.