GIKK SAMMEN: Overvåkningsvideo fanget opp Linn Madelen Bråthen og Lars Trøen van Hoegee minutter før Linn Madelen døde.
GIKK SAMMEN: Overvåkningsvideo fanget opp Linn Madelen Bråthen og Lars Trøen van Hoegee minutter før Linn Madelen døde.

Hørte skrik og rop om hjelp fra Brevikbrua:

Naboer til Breviksbrua blir innkalt som vitner

Linn Madelen Bråthen (33) døde etter fall fra Breviksbrua den 3. august i fjor. Familien er fortsatt overbevist om at hun ble drept.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Om ti dager starter rettssaken mot den tidligere politimannen Lars Trøen van Hoegee, som er tiltalt for å ha forlatt Linn Madelen Bråthen i hjelpeløs tilstand.

Det er statsadvokat Kjetil Omholt fra Vestfold og Telemark statsadvokatembeter som skal prosedere saken. Det store spørsmålet er hva som egentlig skjedde på brua natt til 3. august i fjor, da Linn Madelen havnet over rekkverket og falt over 40 meter ned i vannet og døde momentant.

Politimannen Lars Trøen van Hoegee var i flere måneder siktet for å drept Linn Madelen, og politiet i Vestfold, som etterforsket saken, mente bevisene var gode nok til å få han dømt for drap. Men etter at Riksadvokaten hadde finlest alle dokumentene, ble tiltalen endret:

«Det har ikke latt seg gjøre å bringe på det rene hvordan avdøde falt fra broen, og etter riksadvokatens vurdering er det derfor ikke bevismessig grunnlag for å ta ut tiltale for drap», uttalte assisterende riksadvokat Knut Erik Sæther tidligere i år.

Selv om van Hoegee ikke er tiltalt for drap, men for å ha forlatt henne i hjelpeløs tilstand, vil bevisene og vitnene være de samme:

  • Statsadvokaten kommer til å legge frem overvåkingsvideoen som viser paret på vei mot Breviksbrua. Det var en venninne av Linn Madelen som sporet opp videoen. 
  • En politikollega som passerte Breviksbrua om natten mens paret befant seg oppå broen skal fortelle om sine observasjoner. Da politibetjenten spurte van Hoegge om han hadde vært på broen den aktuelle natten, nektet van Hoegge for dette til sin kollega. Dermed begynte ballen å rulle. Politiet innså at de hadde en tjenestemann som løy, og dermed gikk alarmen. 

Fem vitner – alle naboer til Breviksbrua – skal fortelle om sine observasjoner. Felles for disse vitnene er at de har hørt skrik og noen også rop om hjelp på tidspunktet da Linn Madelen døde.

Statsadvokaten vil også legge igjen en rekke Skypemeldinger. TV 2 har tidligere avslørt at Lars Trøen van Hoegee sendte en rekke meldinger med seksuelt innhold til Linn Madelen.

Linn Madelens beste venninne skal i retten fortelle at Linn opplevde disse meldingen som svært problematiske. Linn Madelen skal også ha fortalt sin venninne at hun vurderte å informere politimannens kone for å få slutt på sexmeldingene.

Var på fest

Timer før Linn Madelen Bråthen døde var hun på fest i sitt eget hjem sammen med sin bror, sin samboer og politimannen. Både broren Glenn Bråten, og samboeren til Linn Madelen, skal fortelle om hva som skjedde på festen. Glenn har tidligere fortalt til TV 2 at ingenting tydet på at søsteren hadde selvmordstanker natten hun døde.

Politiet har laget oversikt over telefonbruken til politimannen. Hvem ringte han til - og på hvilket tidspunkt. I tillegg vil legejournalene til Linn Madelen Bråten bli lagt frem i retten.

Forsvarer: Spørsmål om forsett avgjørende

Advokat Arne Lie, som forsvarer den oppsagte politimannen, vil trolig kjøre hardt på Linn Madelens sykehistorie. Lie ønsker ikke å forhåndsprosedere saken i media, men sier til TV 2:
– Det avgjørende tema i retten blir om min klient forsettlig har forlatt Linn Madelen Bråthen i hjelpeløs tilstand.

Bistandsadvokat Niels-Christian Schelver Petersen i advokatfirmaet Lippestad sier familien til Linn Madelen Bråthen fortsatt er overbevist om at datteren ble drept på broen.

– De håper rettssaken skal gi noen svar, men er realistisk med tanke på hva som kan bli belyst, sier Schelver Petersen til TV 2.

Det er satt av fem dager til rettssaken, som starter 8.september i Nedre Telemark tingrett.