– Jeg er ganske nervøs nå

Jon Ludvig Hammer er bekymret for at Magnus Carlsen kan bli diskvalifisert fra VM i sjakk.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se alt av engelsk fotball
direkte — Klikk her

 

Magnus Carlsen har fortsatt ikke skrevet under på kontrakten om å spille om VM-tittelen i Sotsji i november.

I verste fall kan det føre til at han blir diskvalifisert og ikke får muligheten til å forsvare VM-tittelen sin.

– Jeg er ganske nervøs nå. Jeg synes det er dumt og farlig at man ikke har fått avklart dette hittil. Jeg forstår veldig godt Magnus og manager Espen Agdestein. Slik jeg forstår det, jeg har bare lest det som er blitt rapportert. Og det er at Magnus' team har stilt noen praktiske spørsmål rundt matchen. Hvem har rettighetene? Hvem er det som står bak firmaet? Hvilket hotell vil det arrangeres på? En del praktiske ting en skulle tro var på plass to måneder før en VM-match. De har ikke fått klarhet i hva som skjer, forklarer Jon Ludvig Hammer.

Frist 31. august
Men han har forståelse for at Carlsen ikke vil signere kontrakten.

– Jeg skjønner godt at man ikke skriver under på noe når man ikke vet hva man skriver under på, sier han.

Nå håper han at Det internasjonale sjakkforbundet (FIDE) også skjønner dette.

– Sånn sett så har jeg et håp om at dette går bra. At Verdensforbundet i sjakk forstår at de må få tingene på plass før de kan kreve at deltakerne signerer, sier han.

Team Carlsen har bedt om en utsettelse til etter turneringen i St. Louis før han signerer, men har fått nei fra FIDE.

– Det som er viktig er å holde fokus på sjakk. Magnus er en eksepsjonelt god sjakkspiller, og det er sjakk som er jobben hans. Det jeg har hørt er at de vil vente med å ta en avgjørelse om de vil signere denne kontrakten eller ikke til etter St. Louis. Det synes jeg høres veldig fornuftig ut. Men så ble jeg litt mer bekymret da jeg fant ut at fristen for å signere er 31. august, forklarer Hammer.

– Passer FIDE-presidenten utmerket
Dersom Carlsen ikke signerer, blir det trolig en kamp mellom Vishwanathan Anand og russeren Sergej Karjakin.

Karjakin kom på andreplass bak Anand i VM-kvalifiseringen.

– Egentlig sier jo regelverket at Anand kommer inn for Carlsen dersom han blir diskvalifisert. Men jeg tviler vel på at Anand vil kreve en kamp mot seg selv. Alternativet er nok en kamp mellom Anand og Karjakin. Det vil utvilsomt passe FIDE-presidenten godt. Hans viktigste støttespiller har vært Vladimir Putin, presidenten i Russland. Russerne har mistet VM-tittelen og ikke hatt den på lenge. De vil være veldig interessert i å få den tilbake. Det vil være stor gevinst både for Putin og russisk sjakk, mener Hans Olav Lahlum.

Han er spent på hva FIDE-president Kirsan Iljumzjinov kommer opp med.

– Det er ikke utenkelig at han kommer med en erklæring at dersom ikke spillerne bekrefter innen fristen, så mister de plassen. Et alternativ er at han ikke sier noe og så vil han i teorien ha mulighet til å diske dem når fristen er godt ut. Men det vil være uhyre dramatisk og vekke sterke reaksjoner, sier han.

– Anand signerer
Men Hammer er rimelig sikker på at Anand kommer til å overholde fristen.

– Anand kommer til å skrive under. Han godtar hva som helst. Han har gjort et stort poeng at han holder seg unna politikk, både på godt og vondt, sier han.

Like sikker er ikke sjakkekspertene på at Carlsen kommer til å signere før han får svar på det han lurer på.

– Magnus har jo sagt nei til VM tidligere, fordi han ikke har vært fornøyd med formatet. I 2012, året før han ble verdensmester, så var han kvalifisert for spille sluttrundene i VM-kvalifiseringen. Da sa han nei fordi han ikke var fornøyd med opplegget, sier Lahlum, som tror Carlsen mener alvor.

– Jeg tror dette er høyst alvorlig. At dette ikke er noe spillfekteri og spill for galleriet. Men jeg tror og håper at det ender med at han spiller, avslutter han.