JIHADISTER: Etterretningstjenester frykter IS er i ferd med å rekruttere flere og flere radikaliserte islamister fra USA og Europa. Foto: AP
JIHADISTER: Etterretningstjenester frykter IS er i ferd med å rekruttere flere og flere radikaliserte islamister fra USA og Europa. Foto: AP

Disse landene kommer IS-terroristene fra

Over 25.000 er rekruttert. Minst én av ti er fra vestlige land. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etterretningstjenester i USA og Europa registrerer en eksplosiv økning i antall radikale islamister som forlater sine hjemland og drar til Syria via Tyrkia for å slutte seg til Den islamske staten, IS.

Luay Al-Khatteeb, tidligere leder for det irakiske energi-instituttet og nå tilknyttet Brookings-instituttet i Washington, hevder IS har rekruttert over 25.000 radikale islamister, jihadister.

Av disse er 15.000 utlendinger og alle har krysset grensen fra Tyrkia for å slutte seg til IS, sier han.

Flest fra Frankrike

Ifølge Business Insider er antallet frivillige jihadister rekruttert fra Vesten nå kommet opp i nær 3000. Den største andelen, vel 700, kommer fra Frankrike.

Deretter følger Storbritannia, Tyskland, Belgia og Australia.

DREPT: Passet til den drepte amerikaneren Douglas McAuthur McCain.
DREPT: Passet til den drepte amerikaneren Douglas McAuthur McCain.
BELEIRING: IS-krigere beleirer byen Amerli i Irak og FN frykter en massakre. Foto: APTN
BELEIRING: IS-krigere beleirer byen Amerli i Irak og FN frykter en massakre. Foto: APTN
REKRUTTERER BARN: I en fersk rapport slår FN fast at IS er i ferd med å rekruttere barn helt ned i 12-års alderen som kommende IS-krigere. Foto: APTN
REKRUTTERER BARN: I en fersk rapport slår FN fast at IS er i ferd med å rekruttere barn helt ned i 12-års alderen som kommende IS-krigere. Foto: APTN

De nordiske etterretningstjenestene har tidligere anslått at nær 200 er rekruttert fra Skandinavia. Av disse anslås over 80 fra Sverige og nær 60 fra Norge.

Terroralarmen som ble utløst i Norge i juli skyldtes at den norske E-tjenesten ble varslet om at et terrorangrep mot Norge var under oppseiling. Fire jihadister med bakgrunn fra IS var på vei mot Norge fra Syria, skriver Dagbladet.

300 fra USA

Amerikanske myndigheter tror nå at minst 300 med amerikansk statsborgerskap har sluttet seg til IS i Syria og Irak, skriver Washington Post.

Det er i tilfelle en tredobling av hva man anslo for kun noen få dager siden.

– Vi vet det er flere hundre med amerikanske pass som løper rundt sammen med IS i Syria og Irak. Amerikanske myndigheter gjør sitt beste i å holde oversikt over de utenlandske krigerne som forflytter seg mellom Irak og Syria, sier en høytstående tjenestemann til avisen.

Skrekkscenarioet for USA og andre vestlige land er at jihadistene skal returnere til sine hjemland og utføre terrorhandlinger.

Amerikaner drept i kamp

Onsdag ble den amerikanske statsborgeren Douglas McAuthur McCain (33) drept i kamphandlinger i Syria.

Han kjempet for IS og den frie syriske arme postet bilde av hans amerikanske pass etter at han ble funnet drept.

Familiemedlemmer har bekreftet at han ble drept overfor NBC News.

Britisk politi ber om hjelp

I Storbritannia foregår en klappjakt på unge muslimer som er i ferd med å bli radikalisert og som vurderer å reise til Syria for å slutte seg til IS. Antallet arrestasjoner av «kommende jihadister» er femdoblet den siste tiden.

Britisk politi har gått ut med oppfordringer om å melde fra om unge muslimer som aspirerer til å bli terrorister.

– Hjelp oss å identifisere disse som kan være i ferd med å dra eller nettopp har returnert eller viser tegn til å bli radikalisert, sier Mark Rowley fra det britiske politiet til ITN.

Han ber folk spesielt følge med de som plutselig starter å selge sine eiendeler eller starter med å samle inn penger for deres reise ut av landet. Så langt i år er 69 britiske statsborgere arrestert.

– Minst halvparten av av de som trolig har dratt til Syria har vært ukjente for oss tidligere, sier han.

FN frykter massakre

I Irak er det torsdag en storstilt mobilisering i gang i forkant av en planlagt motoffensiv mot IS-opprørerne som beleirer byen Amerli nord i landet.

FN har uttrykt frykt for at innbyggerne i Amerli i Salaheddin-provinsen kan bli massakrert av krigere fra Den islamske staten dersom ikke beleiringen stanses.

Befolkningen her er i all hovedsak sjiamuslimske turkmenere. De er utsatt både på grunn av sin motstand mot opprørerne og fordi IS anser dem, i likhet med alle andre annerledestenkende, som vantro.

Amerli har vært beleiret i to måneder, og er avskåret fra resten av området som den irakiske regjeringen kontrollerer etter IS' lynoffensiv i juni.

Milits klare til motoffensiv

Onsdag har mange tusen soldater fra ulike sjiamuslimske militser samlet seg i området Tuz Khurmatu nord for Amerli med sikte på å knuse IS-beleiringen, hevder en kilde overfor nyhetsbyrået AFP.

En ikke navngitt generalløytnant opplyser samtidig at irakiske sikkerhetsstyrker har mobilisert og er klare til kamp i Jabal Hamreen, sør for byen.

En annen offiser opplyser at irakiske jagerfly har gjennomført ni luftangrep mot IS-stillinger rundt Amerli.