SPARKER MINISTRE:  Liberia President  Ellen Johnson Sirleaf kjemper mot ebola i Liberia, og krever at alle støtter kampen mot det dødelige viruset. Her avfotografert i en demonstrasjon av håndhygiene i juli. Foto: AP.
SPARKER MINISTRE:  Liberia President Ellen Johnson Sirleaf kjemper mot ebola i Liberia, og krever at alle støtter kampen mot det dødelige viruset. Her avfotografert i en demonstrasjon av håndhygiene i juli. Foto: AP.

Forlot Liberia i ebolafrykt – får sparken av presidenten

Fredsprisvinner og president Ellen Johnson Sirleaf sparker flere kabinettministre som nekter å komme tilbake til landet som er hardest rammet av ebola.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

For en uke siden gav Liberias president kabinettministre på både junior- og seniornivå i statsapparatet et ultimatum: Kom hjem til Liberia innen en uke eller få sparken.

Informasjonsminister Lewis Brown sier president Ellen Johnson Sirleaf iverksetter sanksjonene fordi hun vil at alle kabinettministrene skal komme hjem for å delta i kampen mot ebola.

– Mange fulgte ordren og reiste hjem, men noen har fremdeles ikke gjort det. Når deadlinen nå går ut, har presidenten satt i verk oppsigelsesprosessen, sier Brown ifølge Voice of America.

Kun personer som kunne dokumentere at utenlandsoppholdet skyldes alvorlige helsemessige årsaker, ville få beholde jobben om de ikke returnerte til det vestafrikanske landet, melder Voice of America.

Listen over tjenestemenn som risikerer å miste jobben er fortsatt under utarbeidelse, men inneholder navnet på blant annet formannen for Liberias nasjonale investeringskommisjon Michael Wotorston og flere viseministre og assisterende ministre, opplyser informasjonsminister Brown, ifølge Voice of America.

Wotorston, som befinner seg i utlandet, trolig i USA, sammen med sin familie, skal ha skrevet til kolleger at han selv har besluttet å si opp jobben.

– Det var en vanskelig beslutning, men det var den rette for meg og min familie, skal formannen ha skrevet.

I sin siste oppdatering opplyser Verdens Helseorganisasjon (WHO) at totalt 1552 personer i Guinea, Liberia, Nigeria og Sierra Leone er døde av ebolaviruset. Ifølge WHO er det rapportert om 3069 tilfeller, men de reelle tallene er trolig mye høyere.