FORSVARER: John Christian Elden forsvarer den tiltalte mannen i 20-årene. (Foto: Lise Åserud / NTB scanpix)
FORSVARER: John Christian Elden forsvarer den tiltalte mannen i 20-årene. (Foto: Lise Åserud / NTB scanpix)

Voldtektstiltalt journalist endret forklaring i avhør

OSLO TINGRETT (TV 2 ): Mannen i 20-årene hevdet i avhør med politiet på stedet at samleiet var frivillig. I ettertid hevder han at det må ha skjedd i søvne.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mannen i 20-årene som er tiltalt for å ha voldtatt en jevngammel kvinne i desember i 2011, forklarte seg detaljert til politiet om samleiet han mente de hadde hatt.

Under avhøret, som ble gjort i jentas leilighet noen minutter etter at hendelsen fant sted på Grünerløkka i Oslo, forklarte han seg annerledes enn det han har gjort i ettertid.

Samleie

På åstedet i minuttene etter hendelsen, sa mannen seg villig til å bli avhørt av politiet.

Til to politibetjenter forklarte mannen detaljert om samleiet han hadde hatt med jenta, og hvordan det gikk for seg. Ifølge forklaringen hans var samleiet frivillig fra begge parter. 

Ifølge forklaringen han ga på stedet, skal de begge ha sovnet etter samleiet, og tiltalte våknet ikke før han hørte jenta skrike høyt.

Overfor politiet på åstedet forklarte mannen at han aldri villa ha forgrepet seg på henne, og at dette kunne være noe hun hadde drømt.

– Det eneste han mente var galt, var at han hadde vært utro mot kjæresten, forklarte den ene politibetjenten i retten.

Ifølge mannen kan forklaringen til politiet om at de hadde hatt sex, ha kommet som et resultat av at han hadde snakket med de andre jentene før politiet kom. Den kunne også være et resultat av at han ønsket å beskytte seg selv, forklarte han.

I sitt neste avhør med politiet endret mannen forklaring.

– Jeg ville fortelle det som var sant.

I søvne

I retten onsdag forklarte mannen at han husker at han ble avvist da han forsøkte å flørte med jenta i senga, men at han slo seg til ro med dette og sovnet. Det neste han husker er at han våknet av at jenta skrek. I forklaringen nektet han ikke for at voldtekten kan ha funnet sted, men hevder dette skjedde mens han var ubevisst og at han ikke husker noe av det. 

– Det første jeg tenkte var: «Hva i alle dager har skjedd? Kan jeg ha gjort noe sånn?». Jeg visste at jeg hadde gått i søvne, forklarte mannen i retten onsdag.

I RETTEN: Lill Slinning Vassbotn er bistandsadvokat for den fornærmede jenta. (Foto: Tor Erik Schrøder / SCANPIX)
I RETTEN: Lill Slinning Vassbotn er bistandsadvokat for den fornærmede jenta. (Foto: Tor Erik Schrøder / SCANPIX)

Ifølge mannens forsvarer, John Christian Elden, har mannen i 20-årene diagnosen søvngjengeri. I retten fortalte mannen om en rekke episoder knyttet til søvngjengeri. Dette var også et sentralt tema da hans samboer forklarte seg torsdag.

Psykologspesialist Pål Grøndahl er hentet inn som sakkyndig i saken. Sammen med professor i psykiatri, Øyvind Ekeberg, har han også foretatt en vurdering av den tiltalte. Konklusjonen til spesialisten er at tiltalte ikke var bevisstløs under hendelsen. Det er likevel lagt til grunn at tiltalte kan ha en søvndiagnose. 

Hørte lyder

De to romvenninnene som kom inn på soverommet til jenta etter at voldtekten skal ha skjedd, forklarte seg også i retten torsdag.

De hørte begge lyder fra soverommet til jenta, og gikk etter hvert inn på rommet da de hørte et skrik. I minuttene etter snakket en av jentene med den tiltalte mannen. Overfor henne virket han hysterisk og i sjokk. 

På direkte spørsmål fra denne venninnen om de hadde hatt sex, svarte mannen ja.

Overfor politiet på stedet, forklarte denne venninnen at hun ikke trodde at det hadde skjedd en voldtekt. 

Den andre av venninnene som var i leiligheten denne morgenen, opplevde også at mannen snakket usammenhengende, og at han var svært opptatt med å bevise sin uskyld. Under denne samtalen skal mannen også ha snakket om en episode som hadde skjedd med en ekskjæreste i søvne. Mannen svarte aldri overfor denne venninnen på om de hadde hatt sex.