MULIG VAKSINE: En vaksine mot ebola skal testes på mennesker i håp om å stanse utbruddet av ebola i Vest-Afrika. AFP PHOTO / ISSOUF SANOGO
MULIG VAKSINE: En vaksine mot ebola skal testes på mennesker i håp om å stanse utbruddet av ebola i Vest-Afrika. AFP PHOTO / ISSOUF SANOGO

Ebola-vaksine skal testes på mennesker

I løpet av kort tid vil en vaksine mot ebola-smitten testes på mennesker i håp om å stanse utbruddet i Vest-Afrika. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Amerikanske helsemyndigheter vil torsdag offentliggjøre at testingen av en ny ebola-vaksine er fremskyndet. 

Starter i løpet av uker

Vaksinen, produsert av legemiddelgiganten GlaxoSmithKline, skulle i utgangspunktet testes på mennesker i slutten av året, men vil nå begynne i løpet av uker, melder Reuters. 

Ebola-smitten sprer seg stadig i Liberia, Guinea og Sierra Leone, og nesten 1500 liv har gått tapt. 

Det er Nasjonalt senter for allergi og smittsomme sykdommer i USA som vil kunngjøre utviklingen. Godkjenningen til å teste vaksinen på mennesker kommer både fra Helsedepartementet og Forsvarsdepartementet i USA. 

Testingen av vaksinen vil bli gjort på friske amerikanere, og målet er å klargjøre om vaksinen har en effekt i å beskytte immunsystemet. 

Vaksinen består av en vanlig forkjølelsesvirus, som har blitt utviklet til å bære deler av ebola-viruset. Ved dyreforsøk har vaksinen fungert slik at den produserer ufarlige proteiner som stimulerer immunsystemet til å produsere antistoffer mot ebola. 

Tester flere medisiner

Det finnes ingen medisin eller vaksine mot ebola-viruset, og det er første gang en mulig vaksine vil bli testet på mennesker.

Medisinen ZMapp har blitt gitt flere av de som har blitt smittet av sykdommen, men effekten er usikker. 

Japan har også utviklet en mulig medisin som skal gis til smittede, men den er foreløpig ikke godkjent av Verdens Helseorganisasjon (WHO). Legemiddelfirmaet Fujuifilm Subsidiary Toyama Chemical sier de har over 20.000 doser klare, og venter på at favipiravir skal blir godkjent.