Lammefrikassè. Foto TV 2
Lammefrikassè. Foto TV 2

Årets ferske lam

Lammefrikassé med høstens grønnsaker og friske urter

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Slik gjør du:

ca 800 g lammekjøtt uten ben, eller 1,2 kg med ben, i skiver
fra bog eller stek
vann
salt, pepper
ev en kvist rosmarin
1 lite blomkålhode
1 liten bukett brokkoli
2 gulrøtter
2 persillerøtter
2 skiver sellerirot
ev andre valgfrie grønnsaker

Saus:

ca 6 dl kraft
2 ss mykt smør
3 ss hvetemel
½ - 1 dl fløte eller rømme(kan sløyfes)
1 dl hakket grønt(persille,gressløk, dill)
salt, pepper
smak til med presset saft av ½ sitron eller revet frisk pepperot
Kok opp vann og legg i kjøttet, kok opp på nytt og skum av
(dette for å få en klar kraft).
Tilsett salt og pepper og ev en kvist frisk rosmarin.
Kok opp og la kjøttet trekke til det er mørt, 40-50 min.
Rens og del grønnsakene opp i mindre biter.
Begynn med å legge i rotgrønnsaker, og la dem få trekke med kjøttet i 6-8 min.
Blomkål og brokkoli legges i gryta de siste 4-5 min.
Ta opp kjøtt og grønnsaker og hold varmt.
Kok inn kraften til det gjenstår ca 6 dl.
Rør sammen mykt smør og hvetemel og visp inn i kraften.
Kok opp og la sausen trekke 8-10 min.
Visp inn rømme mot slutten av trekketiden.
Ta litt av sausen (2-3 dl) over i en hurtigmikser, tilsett urtene og kjør sammen til en glatt grønn saus. (Eller bruk en stavmikser).
Hell sausen tilbake i gryten.
Kok opp og smak til med salt, pepper, sitron eller finrevet pepperot og ev noen sukkerkorn.
Server med nykokte norske poteter.