I kjølevannet av overgrepskandalen i England har Shaun Wright måttet si opp én av sine to ansvarsroller i den engelske byen Rotherham. Foto: South Yorkshire politi
I kjølevannet av overgrepskandalen i England har Shaun Wright måttet si opp én av sine to ansvarsroller i den engelske byen Rotherham. Foto: South Yorkshire politi

1400 barn utsatt for overgrep i britisk by: Politimester i trøbbel etter overgrepsskandale i England

Shaun Wright nekter å trekke seg fra jobben som politimester, men trakk seg derimot fra Labour Party etter at partiet varslet om at de ville kaste ham.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Shaun Wright, som frem til 2010 hadde et lederverv i det engelske arbeiderpartiet, Labour Parti, har trukket seg fra partiet. Han nekter derimot å forlate sin nåværende stilling som politimester i South Yorkshire.

Torsdag har visestatsminister, Nick Clegg, oppfordret politimesteren om å tre av fra rollen i politiet også.

– Jeg tar fullt ansvar

Wright er anklaget for å ikke ha grepet inn da han var seniorrådgiver med ansvar for barn og unge, i Rotherham fra 2005 til 2010, da en rekke sexovergrep ble begått mot 1400 barn.

Han trakk seg onsdag kveld etter at partiet truet med å sparke ham.

TRAKK SEG: Roger Stone, byrådsleder i Rotherham siden 2003, trakk seg med umiddelbar virkning etter at sjokkrapporten ble lagt fram tirsdag. Foto: AP
TRAKK SEG: Roger Stone, byrådsleder i Rotherham siden 2003, trakk seg med umiddelbar virkning etter at sjokkrapporten ble lagt fram tirsdag. Foto: AP

– Jeg har formelt levere min oppsigelse fra partiet, men jeg er fortsatt forpliktet til, og har tenkt å forbli i min rolle som en uavhengig politimester, uttaler Wright i en offentlig oppsigelse.

Han forteller at han tok jobben som en offentlig tjenestemann for over 20 år siden for å gjøre en forskjell og at det er dypt beklagelig at han nå må si opp sin politiske stilling.

– Jeg har viet karrièren og livet mitt til folk i South Yorkshire. Som far og borger, går mine tanker til ofrene og deres familier. Jeg tar fullt ansvar for min del av de kollektive feilene som ble gjort i Rotherham i løpet av den tiden jeg jobbet der.

Grove misbruk

Overgrepene skjedde i løpet av en periode på 16 år, fra 1997 til 2013. Jenter helt ned i 11-årsalderen ble voldtatt av et stort antall asiatiske menn i Rotherham, midt i Storbritannia. Noen av dem ble sendt til andre byer, hvor de ble slått, seksuelt misbrukt og truet til taushet.

Barn ble dynket med bensin og truet med å bli satt fyr på, de ble truet med våpen, og de ble tvunget til å se på brutale voldtekter - med beskjed om de ble nestemann om de fortalte noen om hva som foregikk.

Unnlot å gjøre noe

En ny rapport, skrevet av professor Alexis Jay, avslører at kommuneledelsen allerede i 2005 visste om de seksuelle overgrepene, men unnlot å gjøre noe.

Rapporten, som ble offentliggjort tirsdag, er den fjerde som tar for seg mishandlingen og overgrepene i Rotherham. Den første rapporten kom i 2002, og inneholdt kritikk til politi og politikere for ikke å gjøre noe det som skjedde like foran nesen deres.

I den nyeste rapporten kommer det ifølge BBC fram at flere kommune- og polititopper mente ungdommene overdrev. De var også redd for å bli omtalt som rasister, siden flesteparten av gjerningsmennene er asiatiske menn.

Flere ganger fikk ofrene skylden for at de ble seksuelt misbrukt. Mens unge jenter ble arrestert for fyll, fikk mennene som forgrep seg på dem gå ustraffet.