Magnus Carlsen startet Saint-Louis med remis mot feltet laveste rangerte spiller. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix
Magnus Carlsen startet Saint-Louis med remis mot feltet laveste rangerte spiller. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix

Carlsen holdt franskmann til remis

Caruana tok ledelsen i Sinquefield Cup etter første dag i den historisk sterke turneringen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se alt av engelsk fotball
direkte — Klikk her

Det ble svært spennende i Sinquefield cup da den historisk sterke turneringen startet i Saint-Louis onsdag. 

Magnus Carlsen var tildelt sorte brikker mot Maxime Vachier-Lagrave, feltets laveste rangerte motstander, men fikk slettes ingen lett oppgave mot franskmannen. 

– Det ble en hard start og veldig komplisert parti fra starten av. Jeg måtte begynne å tenke tidlig for å unngå å bli matt i 30 trekk, men jeg klarte å finne en vei ut av det. Etter 21 trekk hadde jeg mulighet til å forsere remis ved evig sjakk, men jeg ville spille videre. Senere trodde jeg at jeg skulle vinne, men så at han hadde evig sjakk og hadde verken tid eller nerver til å finne noe bedre. Jeg skjønner at jeg kanskje misset en bedre sjanse der, men alt i alt er jeg ganske fornøyd med måten jeg løste oppgavene på. Kanskje kan jeg senere i turneringen være enda skarpere så jeg faktisk vinner, sier Carlsen til TV 2.

Etter mye dramatikk, kom derimot remisen på bordet etter drøyt tre timer og nøyaktig spill fra begge parter. 

Konsentrert spill for Carlsen.
Konsentrert spill for Carlsen.

Dramatisk åpning

Det var to motpoler som møttes da Magnus Carlsen skulle til dyst mot Maxime Vachier-Lagrave. Franskmannen er beskrevet som en taktisk sterk spiller, som er god i slagvekslinger og aggressivt spill. I andre enden av skalaen har vi verdensmesteren, som er kjent for å like rolige stillinger hvor han sakte men sikkert kan utspille motstanderen sin. 

Det var derfor en overraskelse da nordmannen valgte å tre inn i Vachier-Lagraves terreng, og gå for en åpning som resulterte i en svært taktisk, komplisert stilling. 

På spørsmål om sitt 13. trekk, svarer Carlsen følgende:

- Jeg prøvde å finne ut om jeg tapte direkte eller ikke. Det så veldig interessant ut. I alle variantene virket det som det fungerte bra for meg, så da måtte jeg bare prøve. Han fant ingenting, og da jeg fikk utviklet løperen så jeg ganske lyst på det. Han er god taktisk og fant en utvei.

– Det var en grunn til at jeg så fram til å møte ham. Han regner lynraskt og er selvsikker, da blir det morsomt.

I en stilling hvor begge spillerne måtte spille svært nøyaktig for å ikke gå utenfor stupet, virket franskmannen godt forberedt og spilte ut sine trekk som et olja lyn. Carlsen på sin side valgte å ta en halvtimes tenkepause.

Det vakte bekymring hos TV2s eksperter i studio. Men verdensmesteren fant de beste trekkene, og briljerte med datamaskinenes førstevalg gang på gang.

Fabiano Caruana ble utsatt for et heftig angrep fra sin motstander Veselin Topalov, men red stormen på eksemplarisk vis og styrte partiet sikkert mot seier. Dermed tok italieneren ledelsen etter første runde. 

Neste runde starter torsdag 20:30 norsk tid. Magnus Carlsen har svarte brikker mot Hikaru Nakamura, som han tidligere har hatt et svært godt tak på. 

– Det blir spennende. Greit i gang i dag. Mot Nakamura med svart blir som regel spennende, så det er jeg ikke bekymret for, avslutter Carlsen.