PÅ SKOLEBESØK: Trond Giske besøkte onsdag streikende lærere ved Sunnland skole i Trondheim. Foto: Even Langmo/TV 2
PÅ SKOLEBESØK: Trond Giske besøkte onsdag streikende lærere ved Sunnland skole i Trondheim. Foto: Even Langmo/TV 2

Giske om kunnskapsministeren: - Komplett fraværende 

TRONDHEIM (TV 2): – Et synkende skip, sier Trond Giske (Ap) om Høyres troverdighet i skolepolitikken. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

TV 2 møter Trond Giske på streikerammede Sunnland skole i Trondheim. Den tidligere utdanningsministeren, som nå er kunnskapspolitisk talsmann i Ap, mener Torbjørn Røe Isaksen burde gjort mer for å stanse streiken. 

- Jeg mener Røe Isaksen er veldig høylydt og tilstede i media med krav til partene, men komplett fraværende når det gjelder bidrag til løsning som også han sitter med, sier Giske til TV 2. 

- Et synkende skip

Høyre løftet i valgkampen frem skole og utdanning som en fanesak. Både Erna Solberg og Røe Isaksen snakket om "drømmelæreren" flere ganger. Nå mener Giske at streiken går utover regjeringens troverdighet i skolepolitikken. 

- Utdanning har vært lansert som Høyre- og Frp-regjeringens flaggskip. Det er et skip som er forholdsvis synkende akkurat nå, sier Giske til TV 2. 

Lærerne er frustrert over manglende tillit og lite fleksibel arbeidshverdag - ting Røe Isaksen kan påvirke - og som kan gjøre det lettere for KS og lærerne å bli enige, mener Giske.

- Men det er jo ikke nok å bare prate. Du må også bidra med konkrete forslag til hvordan tiden til lærerne kan frigjøres, slik at man får mer tid til eleven, mer tid til undervisning. Mindre tid til byråkrati og dokumentasjon, sier Giske. 

Han får støtte av SV.

KILDE: KS. GRAFIKK: Kristoffer Thoner, TV 2
KILDE: KS. GRAFIKK: Kristoffer Thoner, TV 2

- Jeg mener å se en handlingslammet regjering som ønsker seg en løsning, men som ikke klarer å bidra til å finne en løsning, sier Audun Lysbakken til TV 2.

- Burde engasjert seg 

Han forventer nå at regjeringen spiller en mer aktiv rolle for å få slutt på konflikten som rammer over 100.000 skoleelever. 

- Det hadde definitivt vært til hjelp om også staten gikk inn i et trepartsamarbeid som vi har lang tradisjon for i Norge og bidro til ting som gjorde det lettere for lærerne og KS å bli enige. Per i dag er det helt fastlåst. 100 000 elever står uten undervisning. Streiken trappes opp. Regjeringen sitter i budsjettkonferanse, rår over de virkemidlene som skal til. Da skulle det bare mangle at de ikke engasjerte seg, sier Giske. 

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) har ikke hatt anledning til å kommentere denne saken, på grunn av regjeringens budsjettkonferanse. 

Trapper opp

Utdanningsforbundet trapper opp streiken med ytterligere 849 lærere fra neste uke.

Per nå har Utdanningsforbundet, som er den største av de fire lærerorganisasjonene som er i konflikt med Kommunenes sentralforbund (KS), om lag 7700 lærere i streik. Etter opptrappingen neste uke vil nærmere 9000 medlemmer fra forbundet være i streik.

Mandag varslet Skolenes landsforbund (SLF) om uttak av 77 nye lærere som utgjør totalt 161 stykker fra 1. september.

Musikernes fellesorganisasjon varslet tirsdag om uttak av ytterligere 128 lærere fordelt på sju videregående skoler, totalt vil de ha 174 lærere i streik neste uke.

Norsk lektorlag trapper opp med 12 lektorer som utgjør 43 lærere.

Tilsammen vil 1066 nye lærere gå ut i streik fra mandag 1. september.

Kan holde på lenge

– Dette gjør vi for å øke presset på KS ytterligere, det ser ut til å være helt nødvendig. Dette uttaket er litt mindre enn det forrige. Det viser at vi planlegger for en langvarig streik, sier Utdanningsforbundets leder Ragnhild Lied til TV 2.

– Hvor lenge kan dere holde streiken gående?

– Vi kan holde denne streiken gående lenge. Vi ønsker selvsagt ikke det, vi ønsker at dette skal presse arbeidsgiverne, kommunene der ute ytterligere slik at KS kan endre posisjon.