Skogen bugner av denne lille sunnhetsbomben

SOGNSVANN (TV 2): Plukker du bærene dine i skogen i stedet for i fruktdisken, er helsegevinsten enda større.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Norske forskere oppdager stadig nye helsegevinster av å spise blåbær, og det er noe vi nordmenn har fått med oss. Det siste året har omsetningen av blåbær økt med 100 prosent, men alt er importerte bær.

Flesteparten av blåbærene utenfor stuedøra vår får derimot stå i fred.

Ikke bare blåbær

Trist, synes verdens fremste blåbærforsker. For det er få som kjenner blåbæret bedre enn professor Rune Blomhoff. 

Men det lille blå bæret er så mye mer, og Blomhoff vekker stadig internasjonal oppsikt med nye funn av helsegevinster ved å spise blåbær.

– Det reduserer risikoen for flere sykdommer, som hjerte- og karsykdommer, kreftsykdommer og sukkersyke, forteller professoren til TV 2. 

Og akkurat nå er det fortsatt høysesong for det lille «vidunderbæret». 

SUNNHETSBOMBE: Her har Rune Blomhoff plukket nok blåbær for flere dager. (Foto: Sveinung Kyte / TV 2)
SUNNHETSBOMBE: Her har Rune Blomhoff plukket nok blåbær for flere dager. (Foto: Sveinung Kyte / TV 2)

– Enkelte steder begynner det nok å bli litt utplukket, men litt lenger innover i skogen bugner det over. 

Kortere vei til butikken

Det gjør det også i dagligvarebutikkene, men der går det nå i polske blåbær. Og kundene tar oftere turen til butikken enn til skogen. 

– Hvis jeg har tiden og sånn, så kan man jo gå og plukke bær. Men nå er det masterskriving, skole, jobb, sier en blåbærkunde. 

– Jeg burde jo ha gjort det, men det er litt kortere vei hit, sier en annen. 

Fordoblet salget fra i fjor

I fjor ble det omsatt over fem tusen tonn blåbær i Norge, ifølge Opplysningskontoret for frukt og grønt. Det er er en fordobling fra året før. Samtlige bær var utenlandske, og i år går det mot nok en ny rekord.

– Det er litt trist, når du tenker at skogen bugner over av bær. Skogsblåbærene her, det er egentlig en sunnhetsbombe. De inneholder langt mer av disse næringsstoffene enn de vanlige hageblåbærene som man kan kjøpe på butikken, sier Blomhoff. 

Og ifølge blåbærprofessoren er det ikke store mengdene som skal til for å forlenge livet ditt med mange år. Det er den unike sammensetningen av forskjellige stoffer som virker betennelsesdempende og forebyggende mot sykdommer.

Nå er spørsmålet om bærene kan være helbredende, og hjelpe folk som allerede er syke. 

– Det er vanskelig å få noe som er sunnere enn blåbær, sier professoren.