I RETTEN: John Christian Elden forsvarer journalisten som er tiltalt for voldtekt. (Foto: Lise Åserud / NTB scanpix)
I RETTEN: John Christian Elden forsvarer journalisten som er tiltalt for voldtekt. (Foto: Lise Åserud / NTB scanpix)

Journalist tiltalt for voldtekt – hevder det skjedde i søvne

OSLO TINGRETT: Mannen i 20-årene, som er tiltalt for å ha voldtatt en jevnaldrende kvinne, møtte tirsdag i Oslo tingrett.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mannen, som har bakgrunn fra flere norske mediehus, erkjente seg ikke skyldig etter voldtektstiltalen i retten. 

I sin forklaring i tingretten hevdet mannen at han ikke husker at voldtekten skal ha funnet sted.

Mannens forsvarer, John Christian Elden, sa i sin innledning at hans klient har diagnosen søvngjengeri, og at det tidligere har vært episoder for den tiltalte har gjort ting i søvne. 

Var på fest sammen

Episoden skal ha skjedd den 18. desember 2011 i den fornærmede kvinnens leilighet i Oslo. De to hadde vært på fest sammen i kvinnens bokollektiv.

Utpå natten var det bare noen få personer igjen i den fornærmedes leilighet, og den tiltalte skulle etter planen overnatte på sofaen til kvinnen. Da en annen venninne også skulle sove over, spurte tiltalte om han kunne få sove i kvinnens seng. Dette fikk han lov til. Begge la seg med klærne på. 

Ifølge kvinnens forklaring skal det ha vært antydning til flørt fra tiltaltes side i sengen, men dette ble avvist av henne og godtatt av tiltalte. 

EKSPERT: Psykologspesialist Pål Grøndahl er hentet inn som sakkyndig i saken. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
EKSPERT: Psykologspesialist Pål Grøndahl er hentet inn som sakkyndig i saken. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

«Jeg bare må!»

Like før klokken 09.00 om morgenen våkner kvinnen i 20-årene av at det blir gjort tilnærminger mot henne som hun opplevde som ubehagelig.

Tiltalte skal deretter ha puttet fingre rundt munnen og ned i halsen på henne, og ifølge kvinnenes forklaring skal disse fingrene ha vært i halsen hennes under hele voldtekten.

– Jeg prøvde å få hendene hans ut av munnen min. Det var ubehagelig, og jeg fikk brekninger. Med en gang jeg brukte makt, ble det mer makt tilbake. Turte ikke gjøre mer motstand i frykt for å besvime eller kaste opp, forklarte kvinnen i tingretten.

I retten la ikke kvinnen skjul på at hun opplevde situasjonen som svært ubehagelig og hun følte seg redd.

– Når noen tar pusten fra deg, så har du ingenting, sa kvinnen som også forklarte at tiltalte skal ha uttalt «Jeg må! Jeg bare må!», under hendelsen. 

Mannen skal deretter ha gjennomført voldtekten. Underveis skal skal kvinnen ha klart å varsle en venninne. Hun kom løpende inn på soverommet og fornærmede løp ut av rommet.

Hevder han bråvåknet

I sin forklaring hevder den tiltalte mannen at han våknet av et voldsomt skrik.

– Jeg bråvåknet og rullet ut av senga. Så ser jeg at fornærmede løper ut av døra akkurat som om det var en trussel i rommet. Og så skjønte jeg at det var meg hun var redd for, forklarte mannen.

Han forklarte også at hele hendelsesforløpet på morgenen den 18. desember i 2011 føles som en drøm, og at han ikke kom skikkelig til seg selv igjen før han var nede på politistasjonen.

– Det første jeg tenkte var: «Hva i alle dager har skjedd? Kan jeg ha gjort noe sånn?» Jeg visste at jeg hadde gått i søvne, forklarte han.

Mannen forklarte også at han har våknet av at han har hatt sex med andre partnere i søvne. I tillegg til flere episoder knyttet til søvngjengeri. 

Sakkyndig: – Ikke bevisstløs

Psykologspesialist Pål Grøndahl er hentet inn som sakkyndig i saken. Sammen med professor i psykiatri, Øyvind Ekeberg, har også foretatt en vurdering av den tiltalte. Konklusjonen til spesialisten er at tiltalte ikke var bevisstløs under hendelsen. Det er likevel lagt til grunn at tiltalte kan ha en søvndiagnose.

Statsadvokat Kristin Natasha Røhne reagerte i retten på at tiltalte i avhør har forklart en rekke detaljer om det som skjedde på natten og morgenen i desember 2011 - til tross for at han hevder han var ubevisst. Til dette forklarte den tiltalte at han blander sammen virkelighet og drømmer.

– Jeg ville aldri skadet en jente, sa mannen i retten og understreket at han mente den fornærmede jentas forklaring virket troverdig.

Mannen risikerer inntil ti år fengsel, og minimum tre år i fengsel, om han blir dømt etter tiltalen.